Slovenija
0 ogledov

Izklopi stikalo in prihrani

null Žurnal24 main
Začenja se evropska kampanja za spodbujanje k večji skrbi za varčevanje z energijo. Slovenske ekošole so bile izbrane za letošnji vzorčen primer za spremljanje izvajanja projekta izklapljanja stikal.

Projekt sicer poteka v okviru Evropske fundacije za okoljsko izobraževanje, pri nas pa se bo izvajal na 42 osnovnih in srednjih šolah. Projekt se imenuje Izklopi stikalo in je pomemben del širšega projekta o o spodbujanju energetske učinkovitosti na evropskih šolah.

Energetski detektivi za ugašanje luči
Ponekod bodo izbrali tudi tako imenovane energetske detektive, ki bodo vsak dan skrbeli za ugašanje luči. Poleg tega bodo na šolah merili tudi osvetljenost v posameznih prostorih s pomočjo luxmetra, med sošolci in starši pa bodo izvedli anketo o njihovem odnosu do varčevanja z energijo.

Nezainteresiranost slovenskih šol
Cilj slovenskih ekošol je skrbno določen: s pomočjo uvajanja energetskega knjigovodstva in drugih projektov za spodbujanje varčevanja z energijo vsaka ekošola želi prihranit od 10 do 15 odstotkov energije.

Kljub temu da gre za dober namen, pa med slovenskimi šolami očitno ni dovolj zanimanja – nacionalna koordinacija projekta Ekošola je namreč že pozvala vse slovenske občine, da naj pokažejo več zanimanja za varčevanje z energijo v šolah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.