Slovenija
35 ogledov

Izkopali 189 žrtev povojnih pobojev

Jože Dežman, vodja komisije za odkrivanje prikritih grobišč, je potrdil, da so m Žurnal24 main
V grobišču v bližini Areha so našli posmrtne ostanke 189 žrtev povojnih pobojev. Usmrtitve so bile izvedene premišljeno in vse kaže na to, da je šlo za izdelano morilsko verigo.

Vladna komisija za odkrivanje prikritih grobišč je v sodelovanju z arheologi in antropologi ter izvajalci del ta teden opravila izkop posmrtnih ostankov žrtev povojnih pobojev na Mariborskem Pohorju v bližini Areha. Njihove prve ocene o številu žrtev so se izkazale za napačne, saj so jih v mariborsko kostnico prepeljali 189.

Jože Dežman, vodja komisije, je povedal, da gre za odrasle moške različnih narodnosti, potrdile pa so se tudi domneve kriminalista Pavleta Jamnika, da gre pri omenjenih dejanjih za morilsko verigo, razdeljeno na tiste, ki so aretirali, zasliševali, vozili na morišče in ubijali. Ob tem je dodal, da je tudi za to grobišče značilen namen, da se skupine žrtev med sabo meša.

"Očitno se igramo neko igro Še pomnite tovariši, kjer naša skupina odkopava grobišča, šteje skeletne ostanke, veterani pa verjetno pred televizorji preverjajo, če smo izkopali vse žrtve, ki so jih pobili," je dejal Dežman, ki je prepričan, da bomo takšne zgodbe počasi vendarle prerasli.

Po mnenju vodje izkopa in arheologa Draška Josipoviča je šlo za dve skupini žrtev, saj je bil drugi del žrtev zakopan v že zasuti jami, po vseh usmrtitvah pa je bil celoten teren tudi miniran, na kar kaže krater, pa tudi ostanki zavezniškega eksploziva britanske izdelave. Kot je še dodal, naj bi se tukajšnji poboji zgodili poleti leta 1945.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.