Slovenija
41 ogledov

"Izkoriščanje delavcev v državnem podjetju"

Olga Franca je postala nova predsednica NS Luke, čeprav se ji v enem mesecu izte Žurnal24 main
Evroposlanec kritičen do odnosa do delavcev; prvi mož Luke se strinja.

Evroposlanec Knut Fleckenstain je ob obisku Luke Koper problematiziral dejstvo, da so delavci v pristanišču različno plačani za enako delo. Kot je znano, Luka najema storitve od tako imenovanih izvajalcev pristaniških storitev, pri čemer gre -  kot so opozarjali sindikalisti -  dejansko za najem delovne sile. Kot je Fleckenstain  povedal za portal Regional, gre za izkoriščanje delavcev,  in se je čudil, da se kaj takega dogaja v državnem podjetju.

Luka -  družbeno odgovorna

"Predsednik se strinja z ugotovitvami evropskega poslanca, kar izhaja tudi iz ugotovitev, ki jih je v petek, po seji nadzornega sveta predstavil javnosti. To je problem, ki se ga v Luki Koper zavedamo, zato tudi smo uvedli tak sistem, ki maksimalno preprečuje zlorabe," je v imenu prvega  moža Luke Koper Gašparja Gašparja Mišiča povedal predstavnik družbe za stike z javnostmi Sebastjan Šik. "Sistemsko pa ga bomo morali rešiti v dogovoru z državo, tako kot je to praksa tudi v drugih evropskih državah. Luka Koper je družbeno odgovorno podjetje, ki mora skrbeti za interese vseh njenih deležnikov," je še dodal. Na naknadno poizvedovanje, kako si predstavlja to rešitev, pa je Šik pojasnil, da v Italiji strošek pristaniških delavcev, ko so na čakanju, sofinancirajo regije, podobno je tudi z organizacijo nemških "pool-ov".

Bivša nadzornica: škandalozno

"Ob vsej delovnopravni zakonodaji, delovnim inšpektorjem in nadzornemu svetu Luke Koper v katerem so tudi predstavniki delavcev, je sramotno, da imamo v Luki prvo- in drugorazredne delavce. Slednji so zelo evidentno izkoriščani, še posebno pa je to škandalozno, ker gre za podjetje v večinski državni lasti," meni Olga Franca, podpredsednica SLS in nekdanja nadzornica Luke. "Nedvomno pričakujem, da bo novi nadzorni svet nemudoma zahteval preiskavo, poiskal tudi odgovorno osebo v upravi Luke Koper za to področje in zahteval ustrezne, ostre sankcije," pravi. Ob tem pojasnjuje, da je bilo v Luki že večkrat ugotovljeno, da prihaja do kršenja pravil glede varnosti pri delu. Luka bi po njenem morala, glede na svoje potrebe, sama ustanoviti agencijo za posredovanje tovrstnega dela. "Seveda pa kaj takega ni v interesu številnim pobiralcem provizij iz tega naslova," sklene.

Komentarjev 9
  • privat 13:26 05.oktober 2013.

    ne pa otrokom jemati otroške "zaradi krize"..državne ,politične privilegirance pa še dodatno nagrajevati ,kot da nimajo dovolj lepega življenja...

  • privat 13:25 05.oktober 2013.

    to je samo lutka stricev iz ozadja...če bi nekdo hotel narediti bolje ,se bi bolje poznalo že v par mesecev...samo to ni cilj te h stricev...ker bi nekateri strici morali odgovarjati za svoja početja ,pa se jim to ne zdi ...prikaži več primerno odgovarjati lastnem narodu..odgovarjati sužnjem??

  • privat 13:23 05.oktober 2013.

    kaj pa mi drugi delavci v Sloveniji??? Mi smo samo sužnji v deželi pohlepa ,prevar in glufij!! Poglejmo samo v drugih državah kako spoštujejo svoje delavce!! V Sloveniji ni demokracije niti osnovnih človekovih pravic kaj šele pravica do normalnega življenja. ...prikaži veča. Zanimljivo pa je to da nikoli ne bo dobro ,samo slabše bo! Mafija je vedno močnejša... Pač je treba to gnilo državo zapustiti in poiskati si življenje drugod!!