Slovenija
23 ogledov

Izkoristite najtoplejši petek

Sonce Shutterstock
Do konca letošnje zime nas loči le še nekaj dni, a dnevne temperature nas vse bolj spominjajo na pozno pomlad. Najvišje dnevne temperature se bodo danes povzpele na 22 stopinj Celzija. Nekaj dežja lahko pričakujemo šele v ponedeljek.

Ta konec tedna bo ravno pravšnji za obisk gora, obmorskih krajev ali pa za ogled smučarskih skokov v Planici.

Že danes se nam tako obeta najtoplejši petek v letošnjem letu, saj se bodo temperature povzpele vse do 22 stopinj Celzija. Nekaj stopinj manj bodo termometri kazali jutri, saj se bodo zaradi manjše oblačnosti dnevne temperature gibale pri 19 stopinjah Celzija.

Priporočamo vam, da najbolj izkoristite današnji in jutrišnji dan, saj se v ponedeljek že obetajo manjše padavine. Po današnjih napovedih vremenoslovcev bo najmanj dežja zapadlo v južni Sloveniji.

Suša že grozi

Četudi je takšno toplo vreme, kot so za zurnal24.si povedali na Agenciji za okolje RS (Arso), običajno za marec, pa je za naravo lahko hud udarec pomanjkanje padavin.

V obdobju od oktobra 2011 do februarja 2012 je v večjem delu Slovenije padlo od 60 do 70 odstotkov običajne količine padavin. "Padavinski primanjkljaj traja že skoraj štiri mesece," so ob tem zapisali na spletni strani Arsa.

"Stanje površinskih vod trenutno še ni kritično nizko, se pa približuje najnižjim izmerjenim količinam za mesec marec. Trenutno se po rekah pretaka le približno 35 odstotkov običajne količine vode za to obdobje. Izhodiščne razmere za začetek pomladi so slabe zlasti zaradi pomanjkanja snega, ki bi s taljenjem v pomladnih mesecih obogatil vodotoke," opozarjajo na Arsu in dodajajo, da je količinsko stanje podzemnih voda v splošnem predvsem na ravninskih prodno-peščenih vodonosnikih zelo nizko.

Količinsko so tako trenutno najbolj ranljivi nekateri najplitvejši vodonosniki (Krška kotlina, Dravska kotlina, Apaško polje).

"Zlasti na teh območjih priporočamo racionalno rabo vodnih virov. Ob povprečni količini padavin se izboljšanje stanja lahko pričakuje šele po večmesečnem obdobju."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.