Slovenija
82 ogledov

Izkušnja s Patrio 
ni nič poučna

Sergeja Hadner Hvala, novinarka Žurnala24. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Potni stroški, stroški za ločeno življenje ... zdaj tudi služenje na račun publikacij.

Organizacijska enota, ki jo na obrambnem ministrstvu vodi Bojan Pograjc, se je očitno zelo navezala na založniško podjetje Defensor, ki ga je ustanovil Boris Knific. Knific je tudi direktor in urednik revije Obramba.

Poleg časopisov, revij, knjig in strokovne literature je ministrstvo pri Defensorju naročalo založniške in tiskarske storitve, splošni material in storitve, opremo za vojsko ... Zanimiva je postavka iz leta 2008, ko je posle sklepal še Alojz Završnik in je Defensorju izplačal 66 tisoč evrov izdatkov za reprezentanco.

Prijavo glede priprave publikacije ministrstva za obrambo je že lani obravnavala protikorupcijska komisija in jo odstopila računskemu sodišču. To meni, da ravnanje spada v pristojnosti organa, ki ugotavlja morebitna navzkrižja interesov. Konec leta je izredno revizijo ukazala še obrambna ministrica.

Elita. Revizija je ugotovila, da je bilo negospodarno porabljenih 50 tisoč evrov, kar je z vidika stroškov za obrambni proračun majhen denar. Vendar tukaj znesek sploh ni bistven, bistveno je spoznanje, da na obrambnem ministrstvu kljub zapletu z neracionalnim naročilom oklepnikov pri finski Patrii niso nič bolj pazljivi in gospodarni pri zapravljanju denarja davkoplačevalcev.

Morda pa so ministrici ravno zato, ker se mora že ves svoj mandat ukvarjati predvsem s Patrio, stvari pobegnile iz rok. Občutek imamo, da se je v vojski v zadnjih letih oblikovala vojaška elita, ki meni, da je nedotakljiva in lahko počne, kar hoče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.