Slovenija
29 ogledov

Izložbene lutke proti kemikalijam

Detox Zara Greenpeace/Murn
Preoblečeni v izložbene lutke protestirali proti uporabi nevarnim kemikalijam v teksitlni industriji.

Podporniki gibanja Greenpeace Slovenija so danes pred trgovino Zara v centru mesta preoblečeni v izložbene lutke protestirali proti uporabi strupenih kemikalij v tekstilni industriji. "Z izvajanjem kampanje Detox Greenpeace svetovne blagovne znamke poziva, da svoje proizvodnje odstranijo uporabo nevarnih kemikalij," so zapisali v slovenski organizaciji.

Greenpeace je analiziral 140 kosov oblačil različnih znamk in v več kot polovici našel sledove kemikalij, ki ob izpustu v vodo povzročajo hormonske motnje in so lahko tudi rakotvorne. Poročilo je izšlo pred nekaj dnevi.

Kampanja se po navedbah organizacije v tej fazi osredotoča na Zaro, ki je največji svetovni proizvajalec oblačil. "Na testiranju so tudi v njihovih oblačilih našli sledi omenjenih kemikalij," so zapisali. "Zara se ponaša s hitrostjo proizvodnje oblačil, saj lahko oblikuje in na policah trgovin predstavi nove kose oblačil v le 15-ih dneh. Želimo, da Zara to hitrost uporabi tudi pri ukrepanju proti onesnaževanju okolja z uporabo nevarnih kemikalij."

Aktivnosti sicer danes cel dan potekajo v 80 mestih po svetu, v 18-ih državah.

Komentarjev 1
  • Marko Treven 16:57 24.november 2012.

    kaj vse dandanes vsebuje strupe, pa ne delamo štale iz tega..