Slovenija
47 ogledov

Izmaknejo tudi spodnjice

“Nek nepridiprav nam je celo pustil listek s pozdravi,” pravi Mateja Stanič iz k Žurnal24 main
Mladi nepridipravi so na Primorskem pred in med prazniki pogosteje na delu.

“Ta mesec ni bilo poskusov kraje, morda tudi zato, ker smo namestili varovala, saj smo imeli poleti precej težav s tem,” pravi Mateja Stanič iz koprske prodajalne s spodnjim perilom Beti. “Lani je bilo veliko primerov kraje, izmaknili so nam celo dve pižami. Letos še ne,” odgovarjajo v Triumphu. V koprski Lisci od septembra, ko so odprli prodajalno, primerov kraje še niso imeli.

Rop. V letošnjem polletju je policija obravnavala 262 kaznivih dejanj ropa s skupno škodo 1,4 milijona evrov. Lani v celem letu 386. Vseh tatvin v polletju je bilo 21.300, lani v celem letu 43.700.

V Italiji se je po poročanju medijev v predprazničnem času število kraj precej povečalo. Nepridipravi, med katerimi je največ mladih, starih od 17 do 25 let, iz trgovin na skrivaj najpogosteje odnesejo spodnje perilo ter cedeje in devedeje.

Kako je pri nas?

Na generalni policijski upravi so nam pojasnili, da je v povprečju največ kaznivih dejanj tatvine in ropa storjenih novembra, decembra in januarja, a številke niso bistveno večje kot v preostalih mesecih. Največ storilcev je starih od 18 do 23 let.

Okrepili so varovanje
V Mercatorju je, kot pravijo, relativno malo kraj, saj je fizično in elektronsko varovanje vedno boljše. “Po navadi najdemo prazne embalaže raznih sladkarij, kozmetike, modnih dodatkov, baterijskih vložkov,” odgovarjajo v Mercatorju. Priložnostni tatiči so najpogosteje najstniki, bolj organizirane skupine pa poskušajo odtujiti artikle, kot so brivski aparati, prenosniki, šamponi, geli, baterijski vložki, tudi oblačila, obutev, alkoholne pijače, pršut ... V novogoriški Qlandiji so v izogib krajam v času bližajočih se praznikov dejavnost varnostne službe že 
povečali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.