Slovenija
4 ogledov

Iznašli so suho vodo

prah, znanstvenik Žurnal24 main
Suha voda. Odkritje naj bi znanstvenikom pomagalo tudi pri boju proti globalnemu segrevanju.

Substanca spominja na sladkorni prašek, znanstveniki pa napovedujejo, da utegne močno spremeniti uporabo kemikalij. Vsak delec suhe vode vsebuje kapljico vode, ki jo obdaja ovoj iz kremenice. Čeprav vse skupaj deluje kot kupček peska, pa je kar 95 odstotkov suhe vode v resnici prave mokre vode.

Strokovnjaki iz univerze v britanskem Liverpoolu verjamejo, da se bodo lahko s suho vodo bojevali proti topli gredi, saj substanca vsrkava ogljikov dioksid. Prav tako so testi pokazali, da suha voda lahko shranjuje metan in tako povečuje energetske potenciale tega naravnega plina, poroča Daily Telegraph.

Še ena dobra lastnost suhe vode pa je njena sposobnost, da igra vlogo katalizatorja, ki pospeši reakcijo med vodikom in maleinsko kislino. Iz tega procesa nastane jantarna kislina, ki se na veliko uporablja pri izdelavi zdravil, prehrambnih dodatkov in drugih potrošniških dobrin. Znanstveniki še upajo, da bo mogoče v prihodnje s pomočjo tehnologije, ki jih je pripeljala do suhe vode, nekoč združevati na videz nezdružljive tekočine, recimo vodo in olje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.