Slovenija
121 ogledov

Izo bi možili, Vida predebela

lepa vida Žurnal24 main
Spletni asistentki ZRSZ in Dursa. Iza dobi 140, Vida pa 600 vprašanj na dan.

Interaktivna spletna asistentka Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ), z imenom Iza, je od januarja, ko je začela delovati, pa do aprila prejela že 12.678 vprašanj.

Ljudje jo največ sprašujejo o prijavi na ZRSZ, pravici do denarnega nadomestila za brezposelnost, programih za brezposelne in finančnih spodbudah, ki jih delodajalci lahko pridobijo za usposabljanje ali zaposlitev brezposelnih. Izi ljudje zastavljajo tudi vprašanja s področja delovnih razmerij in upokojevanja, na katera pa ne zna odgovoriti, saj te teme niso v pristojnosti ZRSZ, pravi vodja projekta Kontaktni center ZRSZ Simona Breznik.

Iza ni živa

"Nekateri komunicirajo z asistentko, kot da bi bila živo bitje. Izražajo ji svoja mnenja, jo pohvalijo, včasih grajajo," opisuje Breznikova. Precej je tudi nesmiselnih in neprimernih vprašanj in opazk. Sprašujejo jo, ali je pravi človek, ali kdaj nosi hlače, ali je poročena oziroma ali bi se poročila, in celo, kdo je predsednik vlade. Nekateri ji sporočajo, da so lačni, drugi jo hvalijo, da je lepa in da ima lepa očala.

Dohodnina najzanimivejša

Za primerjavo, spletna asistentka davkarije Vida je lani v vsem letu podala več kot 220 tisoč odgovorov, kar pomeni, da je odgovorila na dobrih 600 vprašanj na dan. Največ, to je skoraj četrtino vprašanj, so ji jih uporabniki zastavili aprila, saj se jih kar 85 odstotkov nanaša na področje dohodnine.

Je pa tudi Vida lani bila deležna okrog tisoč neprimernih komentarjev in vprašanj, pravijo na davčni upravi (Durs). Recimo: "Kako si debela.", "A si davčna utajevalka?" in "Zakaj imamo samo lopove v državnih ustanovah?".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.