Slovenija
12342 ogledov

Izobraževanje na daljavo: To načrtuje vlada

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Profimedia
Vlada namenja sredstva za pripravo učbenikov in e-gradiv, kar bo omogočilo nemoten potek izvajanja izobraževanja na daljavo.

Vlada je na odboru za državno ureditev in javne zadeve v načrt razvojnih programov 2020-2023 uvrstila projekt subvencioniranja priprave učbenikov. Letos in prihodnje leto je za to namenjenih 1,42 milijona evrov, med drugim za dvojezične učbenike, gradiva za Rome in za zagotavljanje digitalnih virov, s čimer bo omogočeno izobraževanje na daljavo.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, bo država s projektom subvencioniranja priprave učbenikov "prispevala k uresničevanju koncepta enake dostopnosti učbenikov in učnih gradiv učencem pod enakimi pogoji in prispevala k razvoju človeških virov kot enem ključnih dejavnikov razvoja družbe".

Polovica od 1,42 milijona evrov je načrtovanih za letošnje, polovica pa za prihodnje leto. S temi sredstvi bodo sofinancirali izdajanje italijanskih prevodov slovenskih učbenikov, recenzij in nakup italijanskih učbenikov, izdajanje dvojezičnih učbenikov in učnih gradiv za učence in dijake madžarske narodnosti, prilagoditve in/ali prevode učnih gradiv za učence Rome, prav tako pa bodo sredstva namenili za subvencioniranje zagotavljanja digitalnih virov in e-knjig oziroma vzpostavitve platforme e-knjige v šolskih knjižnicah in nakupa licenc za e-knjige, s čimer bo omogočen nemoten potek izvajanja izobraževalnega procesa in izobraževanja na daljavo, so pojasnili.

Po njihovih navedbah bo za pripravo in izdajo teh gradiv ministrstvo sklenilo pogodbe z založniki, ki so edini izdajatelji in lastniki avtorskih pravic za ta gradiva.

Na ministrstvu za izobraževanje pripravljajo predlog, po katerem bi učencem zagotovili prenosne računalnike. Vsebine bi se prenesle v oblak, kar bi po besedah predsednika vlade Janeza Janše pomenilo tudi prihranek pri nakupu delovnih zvezkov. Stroške financiranja računalnikov bi po njegovih besedah povrnili v nekaj letih.

Janez Janša Slovenija Janša: "To je daleč največja socialna krivica"

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • Avatar jezeran
    jezeran 07:47 03.junij 2020.

    Bedarija, in potem se ne učitelji ne učenci ne držijo nobenega reda, ampak delajo prosto po prešernu. Pouk bo ko učitelju paše in ko je prost od svojih aktivnosti, če mu ne paše predavat, pa nameče snov in pravi naj ...prikaži več sami predelajo. Za to jih ne rabimo, naj gredo potem na zavod.

  • Avatar jate
    jate 06:23 03.junij 2020.

    vse zivo delajo na tem, da cimbolj distancirajo ljudi,da se cim manj druzijo.

  • Avatar Jollimelsa
    Jollimelsa 01:22 03.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == Hosset.Com