Slovenija
27 ogledov

Izognite se vrstam

(Foto: žurnal24grafika) Žurnal24 main
Dokumenti. Na upravnih enotah pričakujejo gnečo; letos na Obali poteče veljavnost 12 tisočim dokumentom.

Letos po podatkih notranjega ministrstva poteče veljavnost precejšnjega števila osebnih izkaznic in potnih listov – na Obali poteče veljavnost več kot 11 tisoč osebnim izkaznicam ter skoraj tisoč potnim listom. Na upravnih enotah se bo zato število zahtevkov za zamenjavo teh dokumentov močno povečalo, pred okenci pa se bodo lahko čakalne vrste precej podaljšale.

Pred počitnicami
Lilijana Kozlovič, načelnica Upravne enote Koper, zato poziva občane, naj si osebne dokumente uredijo, preden jim potečejo in se tako izognejo daljšim čakanjem. Prav tako naj bodo posebno pozorni pred potovanji, saj so zdaj pred vrati tako prvomajski prazniki kot poletne počitnice. “V poletnem času namreč opažamo, da se število urgentnih zahtevkov na tem področju skokovito poveča. Da bi se pri načrtovanju potovanja izognili zamudam, priporočamo, naj občani pravočasno poskrbijo za svoje potovalne dokumente,” dodaja Kozlovičeva.

Tudi prstni odtis
Izdelava omenjenih dokumentov traja v povprečju od štiri do pet dni; odvisno od tega, kdaj se vloga poda in koliko dokumentov mora izdelovalec izdati. Na okencu vam uradna oseba pri izdelavi osebne izkaznice skenira fotografijo in podpis, pri potnem listu pa tudi prstni odtis. Če se vam mudi, lahko zahtevate, naj vam dokument izdelajo prioritetno, kar pomeni, da ga boste prejeli v enem ali dveh dneh.

Pri tem pa morate plačati višjo upravno takso, ki znaša od 0,88 do 5,32 evra. Strošek izdaje osebnega dokumenta se razlikuje glede na vrsto dokumenta in starost osebe. Za potni list boste odšteli denimo od 28,62 evra (veljavnost enega leta in 32 strani) do 39,69 evra (veljavnost deset let in 48 strani). Za osebno izkaznico pa od 11,38 do 16,70 evra.

Hrvaška, BiH, Črna gora
Slovenski državljani lahko sicer z osebno izkaznico potujejo v vse države EU, na Hrvaško, v Bosno in Hercegovino, Švico, Črno goro in Makedonijo ter tam prebivajo do 90 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.