Slovenija
37 ogledov

Izognite se zaporu – kradite milijone

Zločin in kazen. Bo katera od velikih rib za svoja dejanja sploh kdaj odgovarjala?

David Jug (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Glavna akterja v aferi Zbiljski gaj sta bila ta teden obsojena na pogojno zaporno kazen. Goljufa, ki sta upnike opetnajstila za 121 milijonov evrov, notranjosti zapora sploh ne bosta videla!?

Na zatožno klop je sedel Bine Kordež, ki je s sodelavci želel izvesti menedžerski odkup Merkurja. Očitajo mu zlorabo položaja; družbo iz Naklega naj bi oškodoval za več kot deset milijonov evrov. Kordež bo sodeč po tem, kakšna pokora je za podobne grehe doletela Boška Šrota in Igorja Bavčarja, dobil pogojno kazen ali opomin in pridigo sodnika.

"Pravna država niso le predpisi in organi pravosodja in pregona. Pravna država je občutek v ljudeh, kaj je pravično, moralno, pravno," je pred kratkim dejal predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič.

Dragi sodniki, politiki in vsi preostali dirigenti naše sreče, ki tega še ne veste: tega občutka je med ljudmi vse manj. In za to ste krivi vi! Še več, dokler ne bodo razni kordeži, bavčarji, šroti, zidarji in podobni za zapahi, bo občutek v ljudeh diametralno nasproten. Najbrž si predstavljate, kako si delovanje slovenske pravne države predstavljajo državljani? Nekako takole: "Kdor ukrade žvečilni gumi, ga pribijejo na križ, kdor pokrade milijone, jo odnese z opozorilom."

Izkušnje s takimi goljufi imam iz prve roke; nemara sem tudi zato nanje alergičen. Zgodba gre tako: novinar želi postati poslovnež, kupi podjetje, zaposlenim ne izplačuje plač in prav tako ne socialnih prispevkov, potem ustanovi novo firmo, vse premoženje prepiše nanjo, in preden sodišča zmeljejo do konca, se lahko upniki starega podjetja obrišejo pod nosom. Čeprav je lastnik isti, od nove družbe dolgov ni mogoče izterjati, ker je to pač druga pravna oseba.

Takšno početje v našem poslovnem prostoru ni izjema! Le zakaj bi bila, če zakon to omogoča. Spoštovani politiki in sodniki: dokler občutka za pravično, moralno in pravno ne boste imeli vi, je utopično pričakovati, da ga bodo imeli drugi ljudje. Dejanja in zgledi pač štejejo bolj kot besede. Pravna država je v vaših rokah!

Komentarjev 5
  • mia 08:22 17.junij 2012.

    tudi kadar nima

  • Tupamaros 13:19 16.junij 2012.

    Pravna država ima vedno prav.LPTupamaros

  • 35affbb0ac5d7a7c598cd9cd2a388735b099c274 12:24 16.junij 2012.

    Zakaj vedno navajate samo tiste, ki jim kraja ni uspela? Enaki ali pa še večji lopovi so tudi tisti, ki se danes predstavljajo za uspešne gospodarstvenike, v resnici pa so do ogromnega premoženja prišli s krajo. Aja, teh pa se ...prikaži več novinarji in uredniki malo izogibate, nikoli se ne ve kdaj bo kdo poklical iz Murgel.