Slovenija
26 ogledov

Izola tudi za samoplačništvo

Jani Dernič podatkov o višini izplačanih odškodnin v zadnjih letih ni razkril. ( Žurnal24 main
Posledice. Možna so odpuščanja, slabša oskrba in daljše čakalne dobe.

Bolnišnice. Če bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bolnišnicam ob koncu leta dodatno znižal akontacije, bodo sledila odpuščanja, slabšanje storitev in podaljševanje čakalnih dob, pravijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor in novomeški bolnišnici. V Mariboru naj bi bile na udaru medicinske sestre, babice in negovalne ekipe, zdravniki pa (še) ne.

Poleg tega je Janez Lavre, direktor slovenjgraške bolnišnice, za Finance napovedal: "Če ne bo rešitve, bomo od bolnikov zahtevali plačilo akontacije za zdravljenje, povračilo pa naj potem terjajo od ZZZS!" Podobno meni tudi direktor izolske bolnišnice Jani Dernič: "Ni razloga, da bi bilo to breme bolnišnice. Zavarovanci bodo morali premisliti o svoji zavarovalnici oziroma ugotoviti, ali so zagotovljeni viri za plačevanje storitev. Zdravstvene storitve so enake kot druge in imajo svojo ceno." S tem se ne strinja direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec, ki ne razmišlja o tem, da bi plačilo zahteval od bolnikov, saj si tega, kot pravi, številni ne morejo privoščiti.

Fakin: Zdravil bo dovolj

Take posledice naj bi povzročil petkov sklep upravnega odbora ZZZS, da bo dodatno znižal akontacije izvajalcem zdravstvene dejavnosti. O tem, kolikšno bo znižanje in ali bo enako za vse, se še niso odločili. V to so po besedah direktorja zavoda Sama Fakina prisiljeni zaradi minusa v blagajni.

Ker je ZZZS že znižal akontacije bolnišnicam, imajo nekatere že velike finančne težave, zato vse bolj zamujajo s plačili za zdravila in medicinski material. UKC Ljubljana za šest dni, nekatere manjše bolnišnice tudi za tri mesece. "Obstaja velika možnost, da določenim slovenskim bolnišnicam – če se likvidnostne razmere pri njih ne bodo izboljšale – prenehamo dobavljati," pravi Miha Lavrič, direktor Salusa, enega izmed največjih dobaviteljev zdravil v Sloveniji. Enako so napovedali tudi v Kemofarmaciji.

Fakin miri, da zdravil ne bo zmanjkalo: "Ni še tako hudo in tako daleč, da bi pri preskrbi zdravil nastale resne motnje." Tudi Damijan Šavron, predsednik sveta izolske bolnišnice, meni, da si dobavitelji tega ne morejo privoščiti: "Dvomim, da bodo kar nehali dobavljati, saj bi s tem dopustili, da na njihovo mesto vskoči konkurenca." Tudi Vrhunec je prepričan, da se to ne bo zgodilo, saj so prav bolnišnice 
njihovi največji kupci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.