Slovenija
100 ogledov

Izola vodi v regiji

Mamici trimesečnega Emanuela in 19-mesečnega Niccoloja radi živita v Izoli. Žurnal24 main
Občina Izola je pri številu novorojenčkov prva v regiji in prekaša slovensko povprečje.
Teden otroka
" Nad podatkom se ne čudim, lahko bi rekli, da je Izola prijazno mesto za družinsko življenje," meni izolski kantavtor Rudi Bučar, oče dvomesečnega Edija. Občina Izola ima namrečnajvišji delež novorojenčkov v regiji, in sicer 10,5 na tisočprebivalcev (podatki Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije za leto 2007). Gre za statistično regijo, ki poleg Izole vključuje občine Koper, Piran, Hrpelje - Kozina, Divača, Sežana, Komen, Pivka, Postojna in Ilirska Bistrica. Delež novorojenčkov v tej regiji pa je 9,4 na tisočprebivalcev, medtem ko je slovensko povprečje 9,8.

Mamice zadovoljne
" Ne bi šli živet drugam, Izola je med obalnimi mesti najlepše, tudi za otroke je lepo poskrbljeno," v en glas zatrdita mamici Patrizia Zgonik in Edith Zrim. Z otroki se radi sprehajata od izolskega svetilnika do Simonovega zaliva. Zadovoljni sta, da je dovolj urejenih igriščz igrali, v hladnejših mesecih pa naj bi Društvo prijateljev mladine Izola poskrbelo tudi za novo igralno sobo v zgradbi stare italijanske šole.

Rodi se jih 162
" Na leto se v Izoli rodi nekaj čez 160 otrok," na hitro izračuna nekdanja izolska županja in zdajšnja poslanka Breda Pečan. " Glavni razlog za višjo rodnost je ta, da zdaj postajajo starši tisti, ki so se rodili pred 25–3 0 leti, ko je bilo na generacijo 350 otrok (zdaj pa jih je nekaj večkot sto)," pojasni. Takrat se je, denimo, rodil tudi njen sin. Sicer pa Pečanova meni, da so k ugodnejši demografski sliki Izole prispevala tudi številna nova stanovanja. Teh so v zadnjih petih letih zgradili približno 160. " Ko sem postala županja, leta 1997, je imela občina 14.300 prebivalcev, zdaj pa jih ima 15.500, a to gre v veliki meri pripisati priseljevanju," doda.

Vprašanje zaposlitve
" Veseli nas, da mesto živi," komentira Irena Ostrouška, svetovalka izolskega župana Tomislava Klokočovnika. Med spodbudnimi ukrepi omeni, da občina družini za vsakega novorojenca podari 500 evrov. " Vsekakor je to mesto, v katerem mladi radi živijo. Drugo pa je vprašanje zaposlitvenih priložnosti," razmišlja. Kot pravi, Izola še išče svojo ciljno razvojno panogo. To bi po njenem lahko postal turizem kot celoletna dejavnost, ki bi zagotavljala razvoj mesta in podeželja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.