Slovenija
26 ogledov

Izola: volilna komisija zavrnila pritožbo

null Žurnal24 main
Pritožbe na izvedbo volitev na občinskih komisijah in tožilstvu. Domnevne nepravilnosti v Tržiču, Šentilju in - kot smo izvedeli dopoldne - tudi v Izoli.

Izginjanje glasovnic v Izoli, na volišču Osnovna šola Livade. Po zaprtju volišča naj bi tam prešteli 105 glasovnic za stranko Izola je naša. Kasneje, ko so glasovnice prepeljali na občino, je Občinska volilna komisija pri preštevanju celotnega števila glasovnic s tega volišča ugotovila, da jih je 747. Številka se ne ujema s tisto v volilnem imeniku, po katerem naj bi glasovalo 808 volivcev. Manjka 61 glasovnic.

Včeraj smo bili vsi pod vtisom takšnih in drugačnih 'harrypotterskih zgodb', da tako rečem, tako da smo si vzeli čas, da stvar premislimo in prespimo.
Monika Mavsar, predsednica izolske volilne komisije

Glasovnice izginjajo, glasovnice se najdejo
Občinska volilna komisija je še ugotovila, da je na tem volišču za stranko Izola je naša glasovalo 105 volilnih upravičencev. Tu pa se začne dramatični zaplet: preštete glasovnice je občinska volilna komisija ob štirih zjutraj zložila v volilno skrinjico, jo odložila v železno omaro in zaklenila s ključi, ki jih je hranila tajnica volilne komisije.

Ker misterij manjkajočih glasovnic tudi sinoči še ni bil pojasnjen, so se v Izoli na predlog podžupana Darka Grada in s privolitvijo predsednice volilne komisije odločili, da vnovič preštejejo vse glasovnice samo stranke Izola je naša. Od takrat, ko so glasovnice zaklenili, pa do ponovnega štetja se je namreč število glasovnic povišajo za 60 kosov. Torej ravno za število manjkajočih glasovnic, pri čemer dodajmo, da je bila ena odnesena z volišča ob strinjanju komisije.

Podobno se je zgodilo tudi na predčasnem glasovanju, kjer je bilo zapisniško ugotovljeno, da je bila razlika med vpisanimi volilci, ki so predčasno glasovali, in oddanimi glasovnicami 5. Vpisanih je bilo 412 volilcev, glasovnic pa je bilo 407.

Izolski Socialni demokrati so sinoči vložili pritožbo na občinsko volilno komisijo, danes jo nameravajo še na policijo.

Po neuradnih podatkih Državne volilne komisije je po vseh preštetih glasovih lista Izola je naša prejela 22,37 odstotka glasov oziroma 6 mandatov v mestnem svetu, Socialni demokrati so prejeli 21,53 odstotka glasov (oziroma 55 glasov manj kot lista Izola je naša) in v mestnem svetu bodo imeli 5 sedežev.

Občinska volilna komisija še danes
"Kaj bomo naredili naprej, ne morem odgovoriti, počakati je treba na popoldanski sestanek volilne komisije," nam je povedala predsednica komisije Monika Mavsar.

Volilni odbor iz omenjene osnovne šole se je sicer s komisijo že sestal: "Popravili so svoj zapisnik, stranki Izola je naša dodali 60 glasov, takšen rezultat je bil vnesen, in kar se tiče komisije, je s tem zadeva zaključena," pravi Mavsarjeva in doda, da pa bodo vsekakor obravnavali pritožbo SD-ja. "Če sprejmemo stališče SD-ja, da je prišlo do nezakonitosti, bomo vsekakor podali tudi kazensko ovadbo.“

Mavserjeva je zvečer za zurnal24.si dejala, da je volilni odbor zavrnil pritožbo Izolskih Socialnih demokratov. Kot je dejala sogovornica v pisarno, kjer so bile zaklenjene glasovnice ni nihče vlomil.

Izolski SD so sicer prijavo zaradi izginulih in potem spet najdenih glasovnic oddali pritožbo na policijo. Sicer pa je volilna komisija zavrnila tudi zahtevo SLS po ponovnem štetju, saj je stranka zamudila rok za pritožbo.

Tržič: zapleti že okrog vložitve pritožbe
Kot smo poročali že včeraj, v občinah Šentilj in Tržič so se pojavili dvomi v pravilno izvedbo lokalnih volitev. Pritožbe na volilnih komisijah, zakoniti rok za odločitev, ali so sumi utemeljeni ali ne, je četrti dan po volitvah, torej četrtek.

Tržiška volilna komisija je včeraj kandidata za župana Pavla Ruparja, ki je na nezakonito izvedbo opozoril v elektronskem sporočilu, pozvala, naj to stori skladno z zakonom. "Elektronsko sporočilo to nikakor ni," pojasnjuje predsednica volilne komisije iz Tržiča Jelka Šulinc. Ruparja so pozvali, naj ugovor poda skladno z zakonom do polnoči. "Kolikor vem,  z njegove strani nismo prejeli nobenega ugovora, je pa seveda možno, da jo je priporočeno poslal po pošti," pravi Šulinčeva.

Medtem smo po telefonu govorili s Pavlom Ruparjem, ki nam je povedal, da so pritožbo želeli vložiti ob 19. uri na občini. "Tam nikogar ni bilo, da bi mu to pritožbo lahko vložili, čeprav bi morala biti oskrba 24 ur na dan po volitvah," se jezi in pove, da so ugovor še enkrat poslali po elektronski pošti.

Ali bodo tega zaradi spremenjenih okoliščin obravnavali, Šulinčeva še ne odgovarja, saj je dopoldne v službi in še ni seznanjena z nobenim dodatnim Ruparjevim elektronskim sporočilom.

V Tržiču bo torej vroče še naprej.

Prelepljene številke in manjkajoči logotip
Ravno tako v občini Šentilj, kjer je Darko Kranjc sinoči ob 22.45 podal dva ugovora na izvedbo volitev. Prvi se nanaša na predčasno glasovanje. Tajnik tamkajšnje volilne komisije Jože Bračko pojasnjuje, da gre za manjkajoči logotip: "Nesporno dejstvo je, da so se pojavile glasovnice, na katerih res ni bil pravi logotip stranke, medtem ko je bilo ime pravilno. Torej, uporabil se je stari logotip, na katerem ni razvidno ime Zeleni Evrope, medtem ko je bilo ime stranke uporabljeno pravilno." Bračko kršitve elementov glasovnice, kot jo zahteva zakon, ne vidi.

Druga pritožba se nanaša na kršitev volilnega molka; Darko Kranjc opozarja, da so bili njegovi plakati prelepljeni s številko 7. "Stranka je imela tako za županske kot volitve članov občinskega sveta izžrebano številko 2, ki pa naj bi bila na dan volilnega molka prelepljena s številko 7," pojasni Bračko in doda, da v Kranjčevi stranki menijo, da je prišlo do zavajanja volivcev in zahtevajo ponovne županske volitve.

Odločitev volilne komisije, ki bo obravnavala obe pritožbi, bo znana v četrtek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.