Slovenija
315 ogledov

Izolo prizadel tornado

Tromba v Izoli
1/12
Suzana Kos
Izolo je včeraj prizadel tornado. Barke je pometalo po tleh. Meteorolog: Hitrosti vetra pri takšnem pojavu lahko sežejo krepko čez 200 km/h.

Izolo je sinoči med osmo in pol deveto zvečer prizadela tromba oziroma tornado. Kot je povedal direktor Jahtnega centra Izola Stanislav Žbogar, kaj takega v dolgoletni jadralni karieri še ni doživel.

Barke je pometalo s suhih privezov v najbolj zavarovanem delu izolskega jahtnega centra. "Ker je to nekaj povsem neobičajnega, sem, ko so me obvestili varnostniki, včeraj zvečer šel najprej pogledat, kaj se je zgodilo bolj na odprtem, saj bi pričakoval, da je bil veter tam najmočnejši, a je tornado udaril povsem na drugem koncu," dodaja Žbogar.

Pred njim letelo vse v zrak

Tornado se je iz dveh vrtincev na morju pri mandraču po besedah prič združil v enega in šel skozi Izolo od izolskega mandrača, kjer je v bližnjem parku poškodoval nekaj dreves, čez mesto, kjer je med drugim odkril tudi streho cerkve na Manziolijevem trgu in naprej prek italijanske šole. Na travnik pred šolo je od nekod prinesel povsem poškodovan trampolin, ki so si ga danes ogledovali pri sanaciji škode na poslopju tudi izolski gasilci. "Nihče ne ve, od kod se je ta trampolin vzel oziroma od kod ga je prineslo," se je čudil eden od njih.

Silovite hitrosti v vrtincu

Vremenoslovec Branko Gregorčič z Arsa pravi, da uradnih podatkov o tornadu na agenciji sicer nimajo. Če pa je do njega resnično prišlo, ne bi bilo presenečenje, saj so bile včerajšnje nevihtne razmere, na katere so vremenoslovci opozarjali, za njegov nastanek ugodne. Tudi sicer so tornadi na severnem Jadranu razmeroma pogosti, le naše obale zaradi majhnosti praviloma ne prizadenejo. "Pojav nastane ob močnih nevihtah, ko prihaja do močnega dviganja zraka, v vertikalni smeri celo s hitrostmi 100 km/h. Ob tem, podobno kot v domačem lijaku pri odtekanju vode, prihaja do rotiranja zraka in nastanka trombe. Takrat lahko veter na obodu trombe pri bolj razvitih tornadih piha tudi s hitrostmi krepko čez 200 km/h in v zrak z veliko močjo srka vse, kar ni trdno povezano s tlemi, material pa nato odloži več sto metrov ali celo nekaj kilometrov stran." Je pa to pojav, ki deluje na razmeroma ozkem območju, širina pri dnu lijaka je od nekaj 10 do največ sto metrov. "Verjetnost, da te zadane, je tako precej majhna, če pa te, je 'hudič'."

Gregorčič je spomnil na tornado, ki je pred desetletjem pri Rovinju opustošil Crveni otok, najmočnejši vrtinec v severnem Jadranu pa je po doslej zabeleženih podatkih 11. septembra 1970 prizadel Benetke. Takrat je umrlo 37 ljudi.

Imate fotografije ali celo video razdejanja? Pošljite nam jih prek spodnjega obrazca:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.