Slovenija
15 ogledov

Izolska bolnišnica blizu insolventnosti?

Jani Dernič Barbara Milavec
Direktor Splošne bolnišnice Izola Jani Dernič je v ponedeljek odpovedal delovno razmerje vodji finančno-računovodskega odseka bolnišnice Andreju Pavletiču.

Finančnik Andrej Pavletič je za Delo povedal, da je dobil odpoved delovnega razmerja iz treh razlogov - ker naj bi poslal napačne poslovne podatke nepooblaščenim (direktorju Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samu Fakinu), ker naj bi v svojih poročilih zapisal, da je v bolnišnici potreben "krizni menedžment", s čimer naj bi škodil ugledu in poslovanju bolnišnice, in ker naj bi mimo direktorjev naročil recenzijo revizorjevih ugotovitev o računovodskih poročilih.

"Bolnišnica skoraj insolventna"

Medtem Primorske novice poročajo, da je odpoved dobil, ker je brez soglasja direktirja Janija Derniča poslal podatke o poslovanju bolnišnice ministrstvu za zdravje. Pavletič je za časnik povedal, da je poročilo o poslovanju poslal v vednost tudi Derniču.

Zdaj že nekdanji prvi finančnik izolske bolnišnice je za Delo pojasnil, da je Fakinu poslal poročilo, ker je sodeloval na sestanku, na katerem so obravnavali poslovanje bolnišnice in ugotavljali, da se nevarno približuje insolventnosti, zaradi česar bi bil morda smiseln izhod nekakšen kontroliran stečaj.

Vodstvo nasprotuje ugotovitvam Pavletiča

Pavletič je tudi povedal, da je vodstvo bolnišnice nasprotovalo njegovim ugotovitvam, da obvladuje likvidnostni položaj samo na račun investicije v energetsko sanacijo, od koder preliva denar za plače in druge obveznosti. Toda že po poravnavi zadnjih računov izvajalcem energetske sanacije bo bolnišnična blagajna popolnoma prazna in tedaj zavodu grozi popolna finančna blokada, je dejal Pavletič za Delo.

Tožbe zaradi prekinjenega delovnega razmerja še ni vložil, a po poročanju Primorskih novic namerava to storiti, če se zadeva ne bo razpletla skladno s predpisi.

Dernič je za Delo povedal, da zavod ni dolžan pojasnjevati razlogov, zakaj se je odločil odpustiti Pavletiča. Glede očitkov o negospodarnem ravnanju in poslovanju pa je dejal, da je svet zavoda do zdaj potrdil vsa poročila o poslovanju in s tem soglašal z vodenjem zavoda. Nekateri člani sveta zavoda so za Delo potrdili, da so bili s finančnimi poročili in podatki večkrat zapleti in da s predstavljenim niso bili niso bili zadovoljni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.