Slovenija
0 ogledov

Izolske finančne zdrahe

Izjave Brede Pečan župan Klokočovnik ocenjuje predvsem kot strankarsko manipulac Žurnal24 main
Socialni demokrati ocenjujejo, da je stanje proračuna alarmantno, župan pa jih obtožuje manipulacije – trdi, da troši racionalno.

V izolskem proračunu se je do konca avgusta nabralo le 28,8 odstotka predvidenih prihodkov (7,8 milijona evrov), trošenje pa je doseglo 34,4 odstotka predvidenega (9,2 milijona evrov). Glede na to, da je glavnina prilivov predvidena v drugi polovici leta, predvsem septembra in oktobra, so nas zanimale najnovejše številke. A jih nismo dobili.

"Rebalans proračuna je v fazi usklajevanja, zato bi bilo posredovanje številk preuranjeno," pravijo v kabinetu župana Tomislava Klokočovnika. Dodajajo, da je izpad prihodkov od prodaje premoženja v sedanjih razmerah razumljiv (načrtovane prodaje premoženja so znašale 4,7 milijona evrov, dejanski izkoristek pa dosega le 119 tisoč evrov).

Novih ne bodo začeli
Poleg uskladitve prihodkov bodo v rebalansu proračuna ostali samo tisti projekti, ki so v izvajanju in bodo poplačani. Drugih projektov oziroma naložb občina ne odpira več. "Bistveni element rebalansa je tudi uskladitev premoženjskopravnih vprašanj s prevzemom novega neprofitnega bloka, zapleti s tem pa so predvsem posledica nepravilno vodenih postopkov v preteklosti," komentira župan Klokočovnik.

"Rebalans bi morali začeti pripravljati junija, ko se je pokazalo, da bodo prihodki zaradi recesije bistveno pod načrtovanimi," kritizira Breda Pečan (SD), ki meni, da je stanje v poračunu alarmantno, ker je bistveno prenapihnjen.

  "Po moji oceni bi moral obsegati od 12 do 14 milijonov evrov, ne pa 27 milijonov!" je ogorčena. Opozarja tudi na nekatere nepotrebne stroške, kot so prenova spletne strani, varovanje občinske stavbe ter nakup palm in sezonskega cvetja, ki ga je treba pogosto menjati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.