Slovenija
112 ogledov

Izpadla Kamnik in Ormož, za Ptuj še ni denarja

Reševalno vozilo Profimedias
Nujna medicinska pomoč bo po novem organizirana v 11 glavnih in 18 satelitskih urgetnih centrih. Urgentne ambulante ne bo več v Kamniku in Ormožu, za novo urgenco na Ptuju za zdaj ni denarja.

Predstavniki ministrstva za zdravje so predstavili osnutek pravilnika nujne medicinske pomoči in novo mrežo izvajalcev. Po novem bo služba organizirana v okviru enajstih urgentnih centrov - v načrtu je deset urgentnih centrov poleg Ljubljane, medtem ko je Ptuj za zdaj zaradi pomanjkanja denarja izpadel iz mreže. Ministrstvo za zdravje se novi ptujski urgenci sicer ni odreklo, saj bodo tudi zanj poskušali dobiti sredstva.

"Do izgradnje urgentnega centra Ptuj, za kar se ministrica za zdravje zelo prizadeva, bosta organizacija in delovanje enot na Ptuju in Ormožu ostali nespremenjeni," poudarjajo na ministrstvu. Dokumentacijo zanj naj bi začeli pripravljati že v prihodnjem letu, a datuma, kdaj bi bil lahko izgrajen, ne morejo napovedati.

Poleg glavnih urgentnih centrov bo bolnikom na voljo še 18 satelitskih urgentnih centrov (SUC), med katerimi pa ne bo Kamnika in Ormoža. Sedanje zdravstvene domove, na primer Zdravstveni dom v Ajdovščini bodo dodatno opremili, tako da bo tam možno opraviti prvo pomoč in diagnostiko. Tudi Ljubljana bo poleg glavne urgence dobila še eno satelitsko urgentno mesto. "Enote bo usmerjala enotna služba, ljudje bodo hitro dobili pomoč," obljublja Kolar Celarčeva.

Po besedah ministrice Milojke Kolar Celarc bodo za ureditev nove mreže potrebovali tri leta, do leta 2019. V enem letu naj bi že vzpostavili enotni dispečerski center, katerega vrednost je ocenjena na štiri milijone evrov. Osem ljudi bo na številki 112 ves dan sprejemalo klice in usmerjalo reševalce. Dispečerji bodo imeli na razpolago tudi tako imenovanega "responderja", t. j. izobraženega bolničarja, prostovoljca, ki bo v  primeru nesreče v svojem kraju nudil prvo pomoč. Takšen sistem je v svetu že praksa.

Nova organizacija urgentne službe bo po prepričanju ministrstva za zdravje preprečila nepotrebno čakanje bolnikov na obravnavo in podvajanje storitev, bolnikom pa omogočilo, da bodo čim prej prišli k ustreznemu zdravniku z ustrezno opremo.

Urgentni in satelitski centri  | Avtor: Ministrstvo za zdravje Ministrstvo za zdravje

V Ormožu in Kamniku brez satelitskega centra

Priprava pravilnika in mreže je potekala v tajnosti, zato so se v lokalnih skupnostih ves ta čas pojavljala ugibanja, ali bodo njihove urgentne službe ukinjene in kaj bo to pomenilo za tamkajšnje prebivalstvo. Na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da je predlog pripravila stroka, zdaj pa bodo k razpravi in pripombam povabili zainteresirano javnost. O njem se bodo tako po besedah ministrice lahko izrekle tudi občine.

V občinah, kjer bodo ostali brez urgentne ambulante, so zaradi načrtov ministrstva jezni. Za ormoškega župana Alojza Soka je današnja napoved presenečenje. "To je nekaj novega," pravi Sok. "Še pred kratkim, ko smo oddali peticijo 9000 podpisov, je bilo rečeno, da se ta predlog tri leta ne bo uveljavil," je dejal in dodal, da to pomeni zapostavljanje odročnih krajev. Ocenjuje sicer, da se lahko do leta 2019 še marsikaj spremeni in na oblast pride tudi podeželjskim območjem bolj prijazna politka.

Peticijo s 13.500 podpisi so oddali tudi v Kamniku in ministrici poslali protestno pismo. "Danes se kaže, da se delovna skupina, ki pripravlja reorganizacijo, požvižga na podpise in vse ostalo ter predstavi točno tak pravilnik, za katerega so nam trdili, da še nič ni jasnega," je povedal kamniški župan Marjan Šarec. Delovno skupino javno sprašuje, zakaj bi satelitski center imele Domžale, Kamnik pa ne, čeprav je od Ljubljane bolj oddaljen. "Če hočeš razpršiti mrežo, jo moraš širiti navzven, ne navznoter," poudarja župan. "Take zadeve dokazujejo, da te države ne vodi vlada, ampak tretjerazredni uradniki."

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je Kamnik od najbližjega satelitskega centra oddaljen 11 kilometrov, kar pomeni devet minut nujne vožnje. "Ohranja pa mobilno enoto nujnega reševalnega vozila, pripravljenost v dnevnem času in dežurno službo ob sobotah, nedeljah in praznikih," so zapisali v odzivu.

PREBERITE ŠE:

Komentarjev 1
  • DasAuto 23:44 22.april 2015.

    Severno primorska zelo slabo pokrita. Od Tolmina do Trente skoraj cela ura vožnje, v tem času je žal skoraj bolje komunalo poslat kakor reševalno enoto. Vsaj Bovec bi rabil ''satelitski'' center, sploh glede na to, koliko adrenalinskih turistov je na ...prikaži več tem območju v poletnem času. Pa verjetno je še marsikje odzivni čas obupen, glede na demografsko raznolikost Slovenije. Upam da država neha varčevat pri zdravju na tak način in se enkrat loti problemov z zdravo pametjo.