Slovenija
12348 ogledov

Izplačilo bolniške: ve vse, a tega računovodkinji ne smejo povedati

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Pred kratkim sem dobil sporočilo računovodje, da mi ni mogla obračunati nadomestila za bolniško. Natančneje, Zavod za zdravstveno zavarovanje ni odobril refundacije za dni, ko sem bil doma zaradi bolnega otroka. Zahtevala je napačen znesek. Kateri je pravi? Tega pa ne povedo in ni prav lahko izvedeti.

Nadomestilo za bolniško se izračuna od povprečne mesečne plače in nadomestil, ki so bila izplačana v preteklem letu, za samostojne podjetnike pa od povprečne osnove za plačilo prispevkov v preteklem letu. Če ste že več let zaposleni pri istem delodajalcu, ima računovodstvo vse potrebne podatke, sicer pa lahko pride do težave, kar sem izkusil tudi sam. 

Naši račuovodji so povedali, da so podatki napačni, prave številke pa ji niso razkrili. Na ZZZS pokličem sam, a mi odvrnejo, da imajo podatke samo za kontrolo in da mi jih ne morejo povedati, naj se obrnem na finančno upravo. Dobro, prek eDavkov oddam prošnjo, da mi dajo podatek o osnovi, od katere sem lani plačeval prispevke (resnici na ljubo mi je moj zlati kontrolor na Fursu že ob zaprtju s.p.-ja svetoval, naj zaprosim za ta dokument, a sem pozabil). Čez nekaj dni dobim izpis po pošti domov. Takoj ga pošljem računovodji, ampak številka se še vedno ne ujema. Če sem bil kaj na bolniški? Ja, pa sem bil lani res par dni doma, ko je bil otrok bolan. Najdem izpis izplačanih nadomestil, ki mi ga je ZZZS poslal januarja. Še ni dovolj, saj na izpisu ne piše, za koliko ur se je nadomestilo obračunalo. Zdaj po elektronski pošti še ZZZS zaprosim za izpis lani izplačanih nadomestil. Čez nekaj dni mi odgovorijo, da moram izpolniti in podpisati obrazec o seznanitvi z lastnimi osebnimi podatki. Natisnem, podpišem, poskeniram in pošljem, čez nekaj dni dobim na dom izpis. Zmaga. Od prvega poziva računovodkinje do tega do odobrene refundacije sem potreboval 24 dni. Počutil sem se, kot da se igramo skrivalnice, nek javni uslužbenec na monitorju gleda številke, midva z računovodkinjo pa ugibava.

Zakaj računovodkinja, ki z vidika financ ve vse o meni, ne sme dobiti teh podatkov o meni, saj jih konec koncev potrebuje in mora imeti, a jih mora nujno dobiti od mene?

Na ZZZS pojasnjujejo, da je obveznost obračuna in izplačila nadomestila plače dolžnost delodajalca. "ZZZS pred vložitvijo zahtevka za refundacijo s strani delodajalca ne razpolaga s podatki FURS-a o izplačilih, saj pred tem nima pravne (zakonske) podlage za dostop do teh informacij, ki skladno z veljavno zakonodajo predstavljajo davčno tajnost. Tako ZZZS ne more omogočiti kontrole same osnove že ob pripravi zahtevka delodajalca na spletnem portalu SPOT. Tudi sicer ZZZS ni zakonsko upravičen navedenih podatkov posredovati delodajalcu," so nam pojasnili na zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Dodali so še, da ima delodajalec od delavca pravico zahtevati podatke o osnovi, te pa jih pridobi od prejšnjega delodajalca ali od finančne uprave.

"Delodajalec mora ta podatek primarno poizkusiti pridobiti od delavca (ta pa od nekdanjega delodajalca). Veljavna zakonodaja namreč ne omogoča avtomatskega neposrednega dostopa delodajalca do navedenih podatkov preko evidenc finančne uprave ali ZZZS," so mi razložili.

Do podatkov lahko podjetje pride le izjemoma

Podatke je mogoče po mnenju informacijskega pooblaščenca pridobiti neposredno od ZZZS le izjemoma, če jih v postopku refundacije ni bilo mogoče pridobiti drugače. Da lahko dobi te podatke, pa mora delodajalec dokazati, da podatkov ni mogel pridobiti od delavca ali od bivšega delodajalca, na primer z dopisom delavcu ali povratnico zaprosila delodajalcu. "V tem primeru ZZZS posreduje konkretnemu delodajalcu podatek o skupnem znesku osnove za izračun nadomestila, vendar ne ločeno po posameznih izplačevalcih, sicer pa posredovanje navedenih podatkov s strani ZZZS delodajalcem glede na veljavno zakonodajo ni dovoljeno," so nam pojasnili.

Tudi na finančni upravi pravijo, da teh podatkov novemu delodajalcu ne smejo razkriti.

"Upravičenim tretjim osebam sme Furs razkriti določene podatke o posameznem davčnem zavezancu pod zakonsko določenimi pogoji. Posamezne podatke (tudi npr. o plačilu prispevkov za socialno varnost) lahko FURS razkrije zgolj v primerih, pod pogoji in na način, kot je opredeljeno v 19. členu ZDavP-2. Podrobneje je izdaja razkritij upravičenim (tretjim) osebam in opredelitev upravičenih oseb za razkritje podatkov opredeljena v 18. do 25. členu ZDavP-2. Med upravičenimi osebami pa ZDavP-2 ne določa, da lahko delodajalec za svoje delavce pridobi podatke o izplačanih plačah in osnovi za obračun prispevkov pri drugih (predhodnih) delodajalcih," so nam pojasnili.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 14:52 09.junij 2020.

    ja, to so primeri naše odlične države ... upam, da je to prebral kdo od odgovornih in da bo začel red delat in predvsem upam, da se kdo od pristojnih ne bo izgovarjal, da nima pristojnosti in da nič ne ...prikaži več ve in podobno ... gnila država z gnilim nepoštenim narodom in z grozljivo zakomplicirano zakonodajo in večno bežanje pred odgovornostjo ... za karkoli