Slovenija
34 ogledov

Izračuni pridejo čez 14 dni

(Foto: Žurnal24grafika) Žurnal24 main
Dohodnina. Če uveljavljate otroke ali ste podjetnik, izračun v drugi tranši.

Prva tranša. Davčna uprava RS (Durs) bo konec meseca začela pošiljati prve dohodninske informativne izračune; dobila jih bo približno polovica zavezancev, to je 500 tisoč. Druga tranša pa bo konec maja.

Pozor tudi podjetniki!
Obračun. Samostojni podjetniki morajo do 31. marca davkariji oddati obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Kazen. Podjetnika, ki tega ne bo storil v roku ali pa bo v davčnem obračunu navedel neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke, Durs lahko kaznuje z od 800 do 10 tisoč evri, odgovorno osebo pa še z od 400 do 4.000 evri.

V prvi tranši informativnih izračunov običajno ne dobijo tisti zavezanci, ki uveljavljajo vzdrževane družinske člane, in samostojni podjetniki, katerih višina dohodkov za lani bo znana šele prihodnji mesec, pojasnjujejo na Dursu.

Če ni podatkov, je globa!
Tisti, ki informativnih izračunov ne bodo prejeli niti v majski pošiljki, morajo napoved za odmero dohodnine oddati sami, in sicer do 1. avgusta. Če je ne bodo, jih lahko doleti kazen od 200 do 400 evrov. Če pa bodo napoved oddali, a v njej ne bodo navedli resničnih podatkov, jih lahko zaradi zavajanja davčnega organa doleti globa od 400 do 1.200 evrov (enako, če bodo podatki, ki jim jih bo Durs poslal v informativnem računu, napačni, pa ne bodo podali ugovora).

Kdaj postane odločba
Zavezanci, ki bodo informativni izračun dobili v prvi tranši, imajo čas za ugovor do 3. maja, tisti v drugi tranši pa do 30. junija. Če ugovora ne bodo oddali, bo naslednji dan po roku za ugovor njihov informativni izračun postal odločba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.