Slovenija
9 ogledov

Izredna seja DZ le za priporočilo

Gradbišče Teš 6 mediaspeed
Poslanci bodo tik pred počitnicami danes na izredni seji znova razpravljali o bloku 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Izredno sejo je zahtevala poslanska skupina SDS, na dnevnem redu pa je predlagano priporočilo vladi, naj znova presodi ekonomsko upravičenost projekta ter vpliv na poslovanje Teša in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Za gradnjo bloka 6 je bila sicer že izplačana več kot milijarda evrov. 

Strošek gor, cena elektrike dol

Strošek bloka 6 se viša, cena elektrike je upadla, hkrati pa se je podaljšal rok izgradnje, zato poslanci SDS ocenjujejo, da je naložba ekonomsko neupravičena. Decembra 2006 bila ocenjena vrednost 660 milijonov evrov. Leta 2009, ko je projekt stal že 1,1 milijarde evrov, je bila ocenjena lastna cena (strošek proizvodnje) megavatne ure 66 evrov. 

Zdaj naložba stane 1,44 milijarde evrov, cene pasovne električne energije na borzi pa so pod 40 evrov za megavatno uro. „Če bo prodajna cena leta 2016 40 evrov za megavatno uro, bo blok 6 proizvedel več kot 50 milijonov evrov izgube,“ opozarjajo sklicatelji seje. To je sicer veljalo po peti verziji noveliranega investicijskega programa, zdaj je jasno, da bo blok 6 stal še dobrih sto milijonov evrov več. 

"Cena je bila umetno znižana"

Da bi vrednost naložbe ustrezala zahtevam, ki jih je Janševa vlada dala za izdajo državnega poroštva za 440 milijonov evrov posojila, je takratna ekipa v Tešu pod vodstvom Simona Tota umetno znižala nekatere stroške, ocenjuje zdajšnji direktor Peter Dermol. Stroške kreditov v letu 2015 so šteli pod stroške poslovanja, čeprav blok 6 takrat še ne bo deloval, za 23 milijonov evrov so podcenili vrednost montaže, za 3,5 milijona evrov podcenili vrednost zunanje ureditve iz iz projekta na redno poslovanje Teš prenesli za šest milijonov evrov drugih del. 

Samo skoraj polletni suspenz pogodbe, za katerega se je odločil Alstom, ker državnega poroštva ni in ni bilo, bo Teš stal 15 milijonov evrov. 

Komentarjev 1
  • Šemefuky 09:27 16.julij 2013.

    SDS z Vizjakom na čelu najbolj pametno razmišljajo v tem projektu, ko so v opoziciji. Ko so bili na oblasti so pa sprejeli jamstvo za kredit. Napačni podatki za presojo so jih vodili v to katastrofalno odločitev. Tako habla na ...prikaži več odboru. Razlika pa je le v tem, da so takrat upali, da bodo oni talali, sedaj pa to počne Zokijev klan.