Slovenija
57 ogledov

Izredna seja o profesorskih dodatkih za stalno pripravljenost

<Ljubljana> 01.07.2009, Joze Tanko, SDS, Foto: Dejan Mijovic <Ljubljana> 01.07.2009, Joze Tanko, SDS, Foto: Dejan Mijovic
Poslanska skupina SDS zahteva izredno sejo o dodatkih za stalno pripravljenost, ki so jih prejemali profesorji.

SDS zahteva sklic seje parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino in komisije za nadzor javnih financ zaradi spornega izplačevanja dodatka za stalno pripravljenost na ljubljanskih fakultetah. V sprejem predlagajo sklep, da pristojni sprožijo disciplinske postopke in objavijo imena prejemnikov nezakonitega dodatka.

V poslanski skupini SDS so v obrazložitvi zahteve za sklic seje spomnili na ugotovitve inšpektorata o nepravilnosti pri izplačevanju dodatka za stalno pripravljenost na ekonomski fakulteti, fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, filozofski fakulteti, fakulteti za družbene vede, fakulteti za šport, fakulteti za matematiko in fiziko, fakulteti za elektrotehniko, fakulteti za računalništvo in matematiko ter fakulteti za socialno delo.

Med drugim v SDS navajajo, da sta bila med prejemniki dodatka na ekonomski fakulteti tudi sedanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič ter minister za finance Dušan Mramor.

Upravičeni le na dveh fakultetah

Ob tem v SDS opozarjajo, da profesorji na fakultetah ne opravljajo del, ki bi bila neodložljiva v smislu reševanja človeških življenj in pri njih ni potrebe za prihod na delo izven delovnega časa (razen profesorjev na medicinski in veterinarski fakulteti). Po mnenju SDS dodatki za stalno pripravljenost tako za njih niso potrebni.

Ker za odrejanje stalne pripravljenosti ne obstajajo niti formalni niti vsebinski razlogi, bodo morali denar vračati, a v skladu z zakonom le za zadnjih deset mesecev pred prenehanjem izplačevanja višje plače, so navedli v SDS. Po njihovem mnenju je treba ugotoviti smiselnost in potrebnost takšne določbe predvsem z vidika vračila škode, ki so jo utrpeli davkoplačevalci zaradi nezakonitega izplačevanja previsokih plač, in z vidika večje odgovornosti javnih uslužbencev in funkcionarjev za kršenje zakonov in predpisov.

Zahtevajo disciplinske postopke proti vsem, ki so to odobrili

V sprejem na seji med drugim predlagajo sklep, s katerim bi ministrstvo za izobraževanje oziroma ministrstvo za javno upravo pozvali, da v sedmih dneh javno objavita imena oseb, ki so nezakonito prejele dodatek za stalno pripravljenost, in njegovo višino. Ministrstvu za izobraževanje bi naložili tudi, da proti odgovornim osebam, ki so odobrile nezakonito izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost, sproži ustrezne disciplinske postopke.

Ministrstvu za javno upravo pa bi naložili, da v treh mesecih pripravi spremembo zakonodaje, s katero se bo določilo vračilo vseh nezakonito izplačanih prejemkov, zagotovilo večjo odgovornost za kršitve zakonov in predpisov ter preprečilo zlorabe v prihodnosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • dragec 12:42 30.december 2015.

    Predvolilne SSSDSS reklame

  • Avatar Leon
    Leon 09:30 30.december 2015.

    To je pa zelo stresna tema za akademsko golazen !

  • jezero 07:05 30.december 2015.

    Prof. Tekavčičeva je zaradi stresa zaradi gonje o njenem dodatku že začela hujšati. Kmalu bo zgledala kot kaka skumrana manekenka.