Slovenija
21 ogledov

Izredna seja o Teš 6 že drugič prekinjena

slovenija 13.04.13, TES, tes6, gradbisce, Sostanj, termo elektrarna Sostanj, ele Anže Petkovšek
Potem, ko so sejo prekinili zaradi gradiva, ki ga niso prejeli vsi poslanci, je seja prekinjena zaradi postopkovnega predloga.

Izredna seja DZ, na kateri na zahtevo poslanske skupine SDS beseda teče o problematiki projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), je tik pred koncem spet prekinjena. Po sedmih urah razprave je namreč poslanec SDS Jože Tanko podal postopkovni predlog za prekinitev seje. Seja se bo tako nadaljevala ob 22.05.

Že druga prekinitev

Izredna seja DZ se je sicer začela ob 14. uri, a je bila kmalu prekinjena, ker vsi poslanci niso prejeli gradiva vlade in nekdanjega direktorja Teša Simona Tota, ki je označeno z oznako interno ali zaupno.

Nekatera gradiva predstavljajo poslovno skrivnost, zato je predsednik DZ Janko Veber poslance na začetku opozoril, da bo moral sejo v primeru, če bo kdo navajal podatke iz omenjenega gradiva, zapreti za javnost. A sta se oglasila poslanca Jožef Jerovšek (SDS) in Franc Pukšič (SLS) in opozorila, da vsi poslanci teh gradiv niso prejeli. Prejeli so jih namreč le člani odborov DZ za infrastrukturo in za finance. Pukšič je zato Vebru predlagal, da sejo prekine za toliko časa, da vsi poslanci pridobijo ta gradiva. Veber je zato sejo prekinil, nadaljevala se je ob 14.50.

"Teš 6 primer, kako se v državi ne smemo vesti"

Kot je kasneje v razpravi pojasnil minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel, je del dokumentacije označen pod interno, saj vsebuje pogodbo z Alstomom, ki je označena kot poslovna skrivnost. "Če bi del dokumentacije oz. vsebine, ki izhaja iz te pogodbe razkrili, potem tvegamo tožbo Alstoma in bi s tem še dodatno zapletli situacijo v Šoštanju," je pojasnil.

Minister je sicer na začetku seje menil, da je Teš 6 primer, kako se v tej državi ne smemo vesti. Tako projektno vodenje kot celotno naložbo pa je označil za katastrofo.

Minister želi imeti pred oblikovanjem stališča do tega, kako s projektom naprej, na mizi vse podatke oz. jasen presek te naložbe. Šesti noveliran investicijski program, ki se pripravlja in bo tudi revidiran, bo po njegovih pojasnilih podlaga za to.

Za ključne odločitve napačne informacije

Ključnega pomena je po njegovih besedah to, da imamo neodvisno strokovno ekspertno institucijo, ki bo preverila ali ta investicijski načrt, ki bo izdelan, drži, in ki bo preverila vsa dejanska stanja na tem projektu.

Opozoril je, da so bile vse ključne odločitve za projekt pripravljene na podlagi napačnih informacij. Glede na podatke, ki so jih dobili od trenutnih direktorjev, tako Teša kot HSE, kaže na to, da trditve, da se projekt draži, ne držijo, je dejal minister in dodal, da je ta projekt toliko stal od samega začetka.

Komentarjev 2
  • dragec 07:45 17.julij 2013.

    Zamislite, gradite hišo, ki bi vas stala 150000 EUR - na ključ, naenkrat vam izvajalec dvigne ceno na 300000 EUR - in vi se boste strinjali?. Ne verjetno ga boste tožili in povlekli denar iz njegove zavarovalne dejavnoSTI.

  • dragec 07:28 17.julij 2013.

    Opozicija - pozicija, kup nesposobnih in neodgovornih, kaj pa zdrava kmečka pamet - iz 700 mil EUR na 1mild, 400 mil EUR. IN NOBEN V TEJ DRŽAV NI IN NEBO KRIV (JA MOGOČE BINE IN HILDA)