Slovenija
1 ogledov

Izredna seja prekinjena

Glasovanje so zaradi nestrinjanja s predlogom dnevnega reda obstruirale vse opoz Žurnal24 main
Pavel Gantar je prekinil 14. izredno sejo DZ o ustavni presoji glede referenduma o sodniških plačah, saj je bilo ob glasovanju o dnevnem redu seje navzočih le 40 poslank in poslancev.

DZ bi moral na izredni seji najprej odločati o zahtevi za razpis referenduma o sodniških plačah, šele nato pa bi lahko odločal o ustavni presoji te zahteve, je na kolegiju predsednika DZ dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Predsednik DZ Pavel Gantar meni, da bi kršil poslovnik in zakon, če bi dal na dnevni red seje zahtevo za referendum.

Poslanci SDS in SNS so namreč vložili zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju in noveli zakona o sodniški službi, ki sodniške plače usklajujeta z odločbo ustavnega sodišča. Koalicijske poslanske skupine pa so predlagale, da se zahteva za razpis referenduma vloži v presojo ustavnemu sodišču.

Tanko je pojasnil, da mora predsednik DZ na osnovi referendumske zahteve sklicati sejo. Po njegovem mnenju ne more nihče spremeniti točke, kot je bila vložena.

Poslanke in poslanci bodo tako najprej odločali, ali naj zahtevo za referendum vložijo na ustavno sodišče. To naj bi presodilo, ali bi z odložitvijo oziroma zavrnitvijo obeh novel lahko nastale protiustavne posledice. Če pa takšen sklep ne bo sprejet, bo moral državni zbor referendum razpisati.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.