Slovenija
16713 ogledov

Izredna tiskovna konferenca: Arso svari pred popoldanskim prihodom nevihte

neurje Posavje Saša Despot
Nevihta, ki bo popoldan prešla Slovenijo za poletje ne bi smela biti nič posebnega, vendar v izredni situaciji, kot jo imamo, lahko povzroči težave, opozarjajo na Arso.

Vremenoslovec na ARSO Blaž Šter je na izredni novinarski konferenci za nedeljo popoldan napovedal nov prihod nevihte nad Slovenijo. "Lahko nastanejo močnejše sunke vetra, ki bodo v obliki kratkotrajnih nalivov, na Primorskem tudi drobne toče. Za običajno poletje to ni nič neobičajnega, ob tej izredni situaciji, ki jo imamo v Sloveniji, pa lahko povzroči težave. Ob morju bo pihala tramontana, močan severnik. To bo kratkotrajno dogajanje, nevihta bo vztrajala uro ali dve. Zvečer se bo stanje hitro umirilo. Naslednje dni pričakujemo umirjeno vreme, v ponedeljek se še lahko pojavi kakšna nevihta. Razmeroma sveže bo, temperature ozračja bodo naraščale šele v drugi polovici tedna."

Težišče padavin se je premaknilo v Pomurje ob reko Muro, ki je pričela zjutraj dodatno naraščati, je razmere opisal hidrolog Janez Polajnar. Pri Gornji Radgoni beležijo rekordno veliko pretok Mure, in sicer 1.450 kubičnim metrov na sekundo. Polajnar je poudaril, da je voda prišla po naravni poti iz Avstrije zaradi padavin, ki so zajele tamkajšnje področje. Agencija za okolje je v stiku z avstrijskimi službami. Pričakujejo, da se bo povečana količina vode v naslednjih 24 urah stekla tudi preko poškodovanega dela visokovodnega nasipa. 

Ostala območja v Sloveniji, ki so še poplavljena, so predvsem ob sotočju Save in Krke, saj ima Sava še vedno velik pretok. Pretok Krke se je ustalil. Težave na tem območju nastajajo zaradi tega, ker je iztok Krke v Savo upočasnjen. Drugje reke upadajo in se vračajo v struge. 

"Popoldne zaradi predvidenih neviht in zaradi ranljivosti terena pričakujemo težave z zastajanjem padavinske vode tudi tam, kjer ni običajno. Lahko pride do porastov hudourniških vodotokov na Gorenjskem, Koroškem, v osrednji Sloveniji, tudi v Pomurju, proti večeru tudi na Dolenjskem," je dejal Polajnar.

neurje Posavje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Na Muri bo še 48 ur aktivnosti"

Direktorica Direkcije za vode Neža Kodre je izpostavila, da je bila noč najbolj kritična na Muri, kjer je prišlo do popustitve dela nasipa. "Zvečer je deset metrov nasipa popustilo, ne glede na vse napovedi so se vodarji, torej Direkcija za vode, celo noč borile s tem delom nasipa, prenašali so vreče in material, skupaj s pomočjo helikopterja slovenske vojske je bil del nasipa Mure tudi uspešno saniran," je pojasnila Kodre. Kot je dodal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, je šlo za betonske bloke, ki jih je helikopter uspel zložiti, osebje pa z vrečami zapolniti, tako da je bil izpust Mure vsaj zasilno urejen. 

"Nasipi Mure zdaj funkcionirajo, pojačali smo kontrole, na mestih, kjer bi lahko bili nasipi nižji oz. manjkajoči. Kot rečeno bo Mura še dve uri rahlo naraščala, potem pa pričakujemo, da bo tam visoka še 12 ur, na to počasi upadala. Računamo še na 48 ur ativnosti in upamo, da bomo še naprej tako uspešni," je poudarila Kodre. "Preko noči je naraščala Sava v spodnjem toku, kar je pomenilo določena razlivanja, potrebni so bili interventni ukrepi," je še dodala Kodre. 

most Beričevo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Če je ne bomo našli, jo bomo naredili na novo"

Ponoven poskus preboja do Črne na Koroškem po tleh je bil neuspešen, je povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Še naprej tako iščejo možnost, kako priti po tleh na Koroško. "Moramo jo najti. Če ne, jo bomo naredili na novo. Zračni most deluje. Še vedno imamo na razpolago šest helikopterjev," je povedal. 

Mobilna telefonija na tem območju Črne deluje. Civilna zaščita je okrepila tudi svoj štab na Koroškem z ljudmi z drugimi kraji. Po Šestanovih besedah imajo posebnega pooblaščenca za predel Črne. 

Cesta v Luče v zgornji Savinjski dolini naj bi bila danes nekako usposobljena. Ureja se tudi vodovod Mozirje, Nazarje in Rečica ob Savinji. Po potrebah pošiljajo na območja agregate, večinoma z zračnim mostom. 

Slovenija bo zaprosila za mednarodno pomoč. Šestan je napovedal, da bodo zaprosili tako za helikopterje kot strojno opremo in montažne mostove. Prvi del preko vojske, drugega preko mehanizma civilne zaščite EU. "Če odziv ne bo tak, kot si želimo, bomo zaprosili še preko bilateralnih sporazumov," je napovedal.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 13:08 06.avgust 2023.

    Ob takšnih posnetkih se zamislim ,kaj je s temi ljudmi ? https://www.slovenskenovice.si/bralci/iz-koroske-se-je-po-vec-dneh-oglasila-pretresena-sodelavka-trenutno-se-ne-vracajte-v-crno-ker-to-ni-mozno/