Slovenija
24 ogledov

Izredne razmere na Koroškem

Neiserria meningitidis povzroča vnetje možganskih ovojnic. Žurnal24 main
Zaradi mlade Nemke, ki je bila okužena z nevarno bakterijo meningokok, se je v zdravstveni dom na Ravnah na Koroškem zaradi možnosti okužbe zateklo že 800 ljudi.

Med skupino od 200 do 300 mladih, ki so se v soboto zabavali v diskoteki Rožmarin, je bila tudi mlada Nemka, ki je bila okužena z smrtno nevarno bakterijo meningokok. Nemko so odpeljali v celjsko bolnišnico, kjer trenutno leži v komi.

V zdravstvenem domu Ravne na Koroškem so za zurnal24.si povedali, da se je po pozivu koroškega radia, naj vsi tisti, ki so bili v stiku z Nemko, nemudoma obiščejo najbližji zdravstveni dom, pri njih oglasilo že 800 ljudi. Prav tako so povedali, da je zdravljenje možno le s tabletami ciprinol.

Kako nevarna je okužba?
Povzročitelj meningokokne sepse je bakterija z imenom Neiserria meningitidis (meningokok). Bakterija povzroča vnetje možganskih ovojnic, brez ustreznega zdravljenja pa se praviloma konča s smrtjo. Meningokok se prenaša iz osebe na osebo s t.i. respiratornimi kapljicami, oziroma s kihanjem, kašljanjem, govorjenjem in pljuvanjem. Redkeje je prenos direkten, in sicer v primeru tesnejših kontaktov. Znaki okuženosti so zvišana telesna temperatura, razdražljivost, tesnoba, hud glavobol, bruhanje, izpuščaji na koži, pogosta je koma in prizadetost srca. Obolenje je resno in zahteva hitro prepoznavo in ustrezno antibiotično zdravljenje. V večini primerov je potrebno bolnišnično zdravljenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.