Slovenija
4144 ogledov

Izredni nadzor ugotovil hude kršitve policistov na protestih

Protesti v Ljubljani Anže Petkovšek
Se še spomnite zloglasnih protestov v začetku lanskega oktobra, ko s(m)o se v Ljubljani "kopali" v solzivcu? Izredni nadzor nad delom Policije pri varovanju protestov, ki so ga pripravili na notranjem ministrstvu, je pokazal hude kršitve Policije.

Gre za najzahtevnejši in najbolj obsežen nadzor, ki ga je kdaj koli opravil Direktorat za policijo in druge varnostne naloge (DPDVN), je za portal 24ur.com pojasnil vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge Slavko Koroš. "Ugotovljene so bile tako sistemske kot tudi posamezne nepravilnosti, ki terjajo resno analizo in takojšnje ukrepe, ki bodo preprečili, da do takšnih anomalij ne bo več prihajalo," je razkril Koroš.

"Kršitve Policije v času protestov ocenjujem kot hude, kar izhaja tudi iz ugotovitev iz pritožbenih postopkov in izvedenega nadzora. Težko je reči, da je bil v večini protestov in primerov huje kršen javni red in da je le-ta zahteval tako hudo ukrepanje Policije. Ukrepanje Policije je bilo nesorazmerno ugotovljenim kršitvam, v nekaterih primerih do kršitve sploh ni prišlo in so bili posamezniki deležni hudih posegov v človekove pravice in temeljne svoboščine s tem, da so zoper njih uporabili telesno silo, sredstva za vklepanje in vezanje ter da so jim odvzeli prostost in uporabili druga pooblastila ali prisilna sredstva. Policisti so izstreljevali plinske naboje tudi na mirno množico oziroma na kraje, kjer sploh ni bilo kršitve javnega reda, vodni curek s primesjo plina so uporabili tudi proti posameznikom, celo proti vidno bolni osebi – invalidu na berglah. Kaj je bil razlog za takšno ravnanje, ni znano, lahko le rečem, da so bile sprejete določene odločitve vodstva, ki ne bi smele biti," je pojasnil Koroš, prvi mož urada, ki je izredni nadzor opravil.

Na potezi je zdaj vodstvo Policije, ki bo moralo odgovornost za početje iskati pri konkretnih uslužbencih, v poročilu namreč zaposleni niso izpostavljeni z imeni in priimki. Prav tako pa tudi tožilstvo, če bo prepoznalo znake kaznivih dejanj pri ravnanju policistov in njihovih nadrejenih, poroča 24ur.com

"Nikoli nismo tako ravnali in prizadevali si bomo, da nikoli več ne bomo. In za tista dejanja lahko rečem le – oprostite, ni bilo prav. To seveda izrekam državljanom v svojem imenu," je dejal Koroš in dodal, da vodje, ki se niso sposobni upreti političnim ali drugim pritiskom, nimajo mesta v njihovih vrstah.

V izrednem nadzoru so zbrali in pregledali obsežno dokumentacijo, jo analizirali ter primerjali z govornimi in slikovnimi posnetki, ki so jih imeli na voljo. Opravili so tudi 38 razgovorov s policisti in drugimi vpletenimi ter ugotavljali, ali je Policija na protestih ravnala zakonito, strokovno in sorazmerno. Poleg sistemskih nepravilnosti in pomanjkljivosti so v poročilu navedene še posamezne kršitve, kot so neupravičena privedba oseb, neupravičena odstranitev mirnih protestnikov, neupravičeno podaljševanje časa privedb oseb, sporno naj bi bilo tudi, da so bili v operativne štabe imenovani policisti, ki niso bili usposobljeni za delo v štabih. Poročilo navaja tudi obiske najvišjih predstavnikov oblasti v operativnih štabih Policije, ki da so pomenili posebno obremenitev, zato bodo v bodoče poskrbeli, da bodo policisti naloge in odločitve izvajali zakonito, strokovno in neodvisno, še poroča 24ur.com

Iz poročila o nadzoru vsekakor izhajajo razlogi za sum, da je bilo storjenih več kaznivih dejanj. Ker pa direktorat ministrstva nima preiskovalnih pristojnosti, so poročilo odstopili tožilstvu. 

Komentarjev 59
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 19:23 06.december 2022.

    Pa ne pozabite na politika Grimsa in njegovo zadovoljstvo, ko so po njegovih besedah dobili končno pravo moderno policijo. https://www.youtube.com/watch?v=AI2DXRrPuOA&ab_channel=SDS

  • bobubob 15:03 06.december 2022.

    Policija je imela nalogo razgnati protestnike. To je namreč njihovo delo. Vlada je tista, ki ni imela prav, ki je posiljevala plebs s tako prozornimi lažmi, da jo je lahko spregledal tudi tisti brez osnovne izobrazbe a z vsaj malo ...prikaži večo zdrave pameti. Vlada nas je zastrupljala tako fizično, s tistim strupenim genskim zvarkom, kot psihično, s ščuvanjem in strokovno nesmiselnimi omejevanji. Vlada je ukazala policiji 'napad' na tisti plebs, ki lažem vlade JJ ni nasedel. Te vladne 'borce' pred sodišča!

  • Avatar MS
    MS 14:38 06.december 2022.

    Videl sem mirno branje ustave pred parlamentom, videl sem mirno kolesarjenje po ulicah, videl sem mirne sprehode s transparenti, Nič od tega ni bilo nasilno! A videl sem nasilje! Nasilje Hojsovih Robocopov ki so pretepali tiste ki so pred parlamentom ...prikaži več mirno brali ustavo! videl sem zaplinjanje državljanov! videl sem vodni top ki je s curkom na tla podiral vse ki so bili v dosegu! To sem videl! A policija tega ni počela samoniciativno temveč je to počela po ukazu Janše in Hojsa!