Slovenija
22 ogledov

Izredno o Teš 6

Teš Gregor Katič
Poslanci so šestemu bloku Termoelektrarne Šoštanj namenili približno šest ur.

DZ je končal razpravo o Tešu 6, ki se je podražil z 1,3 na 1,428 milijarde evrov. Poslanci so v razpravi opozorili na sume nepravilnosti pri projektu, zavzeli so se tudi za temeljito preiskavo. Infrastrukturni minister Samo Omerzel je zagotovil, da bo, če bo to potrebno, vlada pripravila pravne podlage za koordinirano delo pristojnih institucij.

 

Odgovorne pred organe pregona

V poslanski skupini SDS, ki je zahtevala današnjo izredno sejo DZ, se po besedah Andreja Vizjaka zavzemajo, da se investicija pelje v okviru, kot je bilo dano poroštvo, in da se odgovorne, ki so zavajali ministre, vlado in poslance pripelje pred organe pregona.

 

Revidiran peti investicijski program, ki vrednost naložbe omejuje na 1,3 milijarde evrov, je bil podlaga za državno poroštvo za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki, je dejal Vizjak in dodal, da se ne sme dopustiti, da bi bil poroštveni zakon kršen.

 

Pod lupo protikorupcijske komisije in policije

 

Minister je zagotovil, da delajo vse, da na mizo dobijo verodostojne podatke, zavzema se, da bodo vsi pravi podatki vključeni v šesti investicijski program, ki ga bodo potrdili vsi pristojni organi, vodstva in nadzorniki Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in HSE.

 

S projektom se po njegovih besedah ukvarjata protikorupcijska komisija in policija, za računsko sodišče so v zakonu o Slovenskem državnem holdingu dali podlago, da bo lahko opravilo svoje naloge. Če je potrebna dodatna zakonska podlaga, da se bo lahko koordiniralo delovanje vseh pristojnih institucij, bo za to vlada tudi poskrbela, je dejal.

 

Minister pristojnim institucijam zaupa, da bodo poiskale odgovorne, poiskali bodo tudi odgovornost za podražitev projekta, prepričan je, da bodo zadevi "prišli do dna".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.