Slovenija
110 ogledov

Izročitev ZDA lahko prepreči le še Slovenija

Razno 28.03.12. mihael karner, obtozeni zakonski par, doping, avstrija, zda, fot Bundeskriminalamt
Potencialno odločilna ovira je lahko to, da sta zakonca Karner v Sloveniji.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu je zavrglo pritožbo Mihaela in Alenke Karner. Sodniki so pritožbo ocenili kot nesprejemljivo, zato njene vsebine niso niti obravnavali. Odvetnik Karnerjevih v Sloveniji Marko Bošnjak je za Pop TV dejal, da je po njegovem védenju njun avstrijski odvetnik Roland Grilc vložil še eno, bolje utemeljeno. Grilc za pojasnila, ali to drži, včeraj ni bil 
dosegljiv.

Spomnimo, zakonca Karner je avstrijska policija aretirala decembra 2011, ZDA pa zahtevajo njuno izročitev zaradi domnevno nezakonite prodaje nedovoljenih poživil prek spleta, s čimer naj bi zaslužila okoli 40 milijonov evrov. Karnerjeva sta bila v zameno za varščino izpuščena iz pripora v Avstriji, izročitev, ki jo je deželno sodišče v Celovcu odobrilo, pa sta neuspešno poskušala preprečiti tudi z ustavno pritožbo v Avstriji in nazadnje še s pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Sta v Ljubljani varna?

Ko pravnih ovir za izročitev ne bo več, bo ostala dejanska, in to je, da sta Karnerja v Sloveniji. Številni pravniki dopuščajo možnost, da bi ju sodišče v Celovcu najprej pred odločanjem o poteku izročitve pozvalo na zaslišanje, a bi ju v tem primeru zagotovo zadržali.

Druga možnost je, da Avstrijci za pomoč zaprosijo naše pravosodno ministrstvo ali, kar je v praksi še verjetneje, kar ljubljansko sodišče. To bi lahko policiji odredilo, da Karnerja poišče in ju izroči Avstriji na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo. Vendar pa lahko Slovenija prepreči predajo ZDA. Kot določa zakon, lahko Slovenija pred predajo svojega državljana od Avstrije zahteva zavezo, da ga ne bo predala tretji državi.

Prošnje Avstrijcev ne sodišče ne ministrstvo še nista prejela.

Komentarjev 4
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 01:14 13.april 2014.

    Vseeno kar je naredil. Tu gre za načelno vprašanje kako je sploh mogoče, da se državljana EU izroča v tretjo državo? Če je naredil karkoli narobe, naj se mu sodi v Evropi po naših zakonih. Evropske države bi morale stopiti ...prikaži več skupaj. Saj to je smešno, Avstrijci ne izročajo Avstrijcev, Slovenci ne izročajo Slovencev. In to naj bi bila združena Evropa???

  • maresem 20:06 12.april 2014.

    Seveda... SLO bo tudi preprečila, saj bi drugače kršila svoja načela "zaščititi lopove, tajkune in kriminalce"!

  • depresija 23:40 09.april 2014.

    A ta model še ni v čuzi?