Slovenija
25 ogledov

Izseljence vabijo z denarjem

Infografika Žurnal24 main
Zamejci in Slovenci po svetu. Denarja za njihove štipendije več, kot ga porabijo.

Jutri bo predvidoma objavljen razpis za štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Dobijo jih tisti, ki se na prvi bolonjski stopnji šolajo v Sloveniji. Država bo letos zanje namenila 600 tisoč evrov, podatki pa kažejo, da ta denar vsako leto ostaja neporabljen.

Letos ostalo 110 tisočakov

"Razlika večinoma nastaja zato, ker je finančna sredstva treba načrtovati tako, da zadostujejo za vse potencialne stare štipendiste, saj zakon določa, da se morajo zanje štipendije zagotavljati celotno obdobje izobraževanja," pojasnjujejo na Javnem skladu RS za razvoj kadrov in štipendije. Dodajajo, da vsako leto del sredstev rezervirajo tudi za določeno število novih štipendistov. "Vsako leto nekaj starih štipendistov ne izpolni pogojev za nadaljevanje štipendiranja, zato se poveča število štipendiranih novih kandidatov, del sredstev pa ostane nepodeljen," še pravijo. V študijskem letu 2010/11 je ostalo neporabljenih slabih 70 tisoč evrov, lani dobrih 75, letos pa že 110 tisoč evrov. Sklad od ministrstva za delo sicer pridobi le sredstva, ki jih štipendistom tudi dejansko podelijo. Število štipendistov se povečuje – pred tremi leti jih je bilo 144, letos 176. Največ jih prihaja iz sosednjih držav.

Višina odvisna od države

Mesečna višina štipendije znaša 150 evrov, zraven pa lahko štipendisti dobijo tudi različne dodatke. Za bivanje pri zasebnikih lahko kandidati dobijo 50 evrov, če prihajajo iz Porabja, 80 evrov, če imajo status Slovencev po svetu, pa 50 evrov. Če niso iz Evropske unije, za obvezno zdravstveno zavarovanje dobijo še 123 evrov na mesec. Skupno lahko tako slovenski študent iz Argentine dobi okoli 373 evrov štipendije na mesec, zamejski študent iz Italije pa 200 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.