Slovenija
25 ogledov

Izseljenci premagali vlado na nogometni tekmi

Prijateljska tekma med Vlado RS in Slovenci po svetu
1/16
Tamara Barič
Za 4. svetovno prvenstvo Slovencev po svetu je že vse pripravljeno. Večina ekip je že v Ljubljani, pred samim začetkom pa so Slovenci iz različnih koncev sveta odigrali prijateljsko tekmo z vladno ekipo. Borut Pahor tokrat ni nastopil v vlogi vratarja.

"Ta dogodek Slovencem po svetu ogromno pomeni," je pred začetkom 4. svetovnega nogometnega prvenstva Slovencev po svetu v Ljubljani dejal predsednik izseljenskega društva Slovenija v svetu (SVS) Boštjan Kocmur. Na tiskovni konferenci pred otvoritvijo prvenstva, ki ga organizirata Izseljensko društvo Slovenija v svetu in Nogometna zveza Slovenije s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu, je nekaj besed gostom namenil tudi minister v odhodu Boštjan Žekš. "O nogometu si ne bi upal govoriti," je malce v šali poudaril na samem začetku in nadaljeval, da je "lepo, da se Slovenci iz sveta tako srečajo". O tekmi proti vladi, ki si jo je sam ogledal na tribuni, pa: "Proti vladi bo odnos, kot navadno, nekoliko drugačen."

Letos bo na prvenstvu igralo manj ekip kot nazadnje – na tretjem prvenstvu jih je bilo 12, tokrat bo igralo le šest ekip: Avstrija, Nemčija, Kanada, Makedonija, Srbija, SVS.

Sašo Stojkovski, ki prihaja iz Skopja (tam živi okoli 500 Slovencev), je pred ogrevanjem za prijateljsko tekmo poudaril: "Ponosni smo na slovenske korenine. Ne želimo pozabiti slovenskega jezika."

Po tiskovni konferenci je sledila še prijateljska tekma na stadionu Žak, kjer so vladno ekipo med drugimi zastopali prometni minister Patrick Vlačič, okoljski minister Roko Žarnič in Matjaž Nemec, tajnik premierja Boruta Pahorja. Pahor bi moral po prvotnem načrtu nastopiti v vlogi vratarja, a je udeležbo na tekmi odpovedal. Prvi gol so gostje vladi zabili že v prvih minutah, končni rezultat pa je bil 3:2 za Izseljence.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.