Slovenija
17 ogledov

"Izstop Lahovnika ni presenečenje"

Matej Lahovnik foto: Zurnal24 Žurnal24 main
Matej Lahovnik je izstopil iz stranke Zares. Kot razlog navaja svojo neaktivnost v stranki. Predsednik stranke Golobič nad odstopom ni presenečen, Lahovnik je marca zavrnil vodenje stranke.

Matej Lahovnik je po besedah predsednika stranke Gregorja Golobiča Zares o svojem odstopu obvestil v začetku prejšnjega tedna, o tem pa sta se pogovorila s predsednikom stranke. "Ni presenečenje, razlogi so mi znani," je danes povedal Golobič in dodal, da razprave o tem v stranki še niso imeli. Letos sta že nekajkrat govorila o tem, epilog, da Lahovnik izstopi, pa je bil v ponedeljek pretekli teden.

Vodenje stranke je zavrnil
Na podlagi marčevskega sestanka se je Golobič odločil, da ponovno kandidira za predsednika. Takrat so Lahovniku ponudili, da bi prevzel mesto predsednika stranke, a je vodenje stranke zavrnil.

Lahovnik med razlogi za svoj izstop ni omenil Golobičeve ponovne kandidature. Gre le za formalno potezo, kar se je dogajalo eno leto prej, pravi Golobič.

Bo ostal minister?

Na vprašanje, ali Lahovnik ostaja gospodarski minister, čeprav je izstopil iz stranke, Golobič odgovarja: "Opcije so odprte, stranka bo še razpravljala o tem." O tem, ali je za to, da Lahovnik ostane, pa je Golobič povedal, da je dogovor vedno prepleten iz več subjektov.

Eden možnih scenarijev je, priznava Golobič, da Zares dobi drugo ministrstvo, če bo premier Borut Pahor Lahovnika obdržal. Ali bo Zares zahteval še eno ministrsko mesto, se bodo v stranki še dogovorili.

Prejšnji torek je Golobič obvestil Pahorja, da se bo srečal z Lahovnikom, prav tako pa se bosta srečala premier in minister.

Golobič in Lahovnik sta se o izstopu slednjega pogovarjala že prejšnji teden. (Foto: BOBO)

"V zadnjem letu nisem bil aktiven v stranki"
Kot je za STA pojasnil Lahovnik, v zadnjem letu praktično ni bil aktiven v stranki, saj kot minister za gospodarstvo posveča čas in energijo vodenju tega resorja, ki je v teh časih zahtevno. "Zato sem ocenil, da nadaljnje članstvo v politični stranki ni smiselno," je zapisal.

Na vprašanje, ali LDS podpira Lahovnika na ministrskem mestu, nam je Petra Škofic, tiskovna predstavnica notranjega ministrstva, ki ga vodi predsednica LDS Katarina Kresal, odgovorila: "Ne komentira."

Kljub temu pa po naših informacijah to ni resnični oziroma edini razlog za izstop iz stranke. Ali kot nam je dejal vir iz stranke Zares: "Od afere Ultra dalje se je on distanciral od Gregorja Golobiča in od stranke in se gre neke svoje igre. Ne udeležuje se strankarskih zadev in me prav zanima, če bo na jesenski konvenciji."

"Bil je tiho"
Na vprašanje, ali sta se z Golobičem hudo sprla, naš drugi vir iz stranke Zares odgovarja: "Nista se ravno zelo hudo počila, se je pa od takrat dalje Lahovnik distanciral od njega in stranke. Ni stopil na stran tistih, ki so Golobiča podprli, ampak je bil tiho. Od takrat dalje se vleče ta scena, da je stranka v stranki in solira, z Golobičem pa bi naj bila v korektnih odnosih," pravi ter dodaja, da se je pred časom Lahovnik celo udeležil nekega srečanja stranke, "kar je presenetilo vse prisotne in že njegova prisotnost je prinesla nek optimizem".

On je individualist. Ne potrebuje stranke za svoje delo.
Franci Kek

Lahovnik ne potrebuje stranke
"On s to stranko praktično že od volitev naprej nima nič in tudi ni hodil na nobene strankarske zadeve. Zdi se mi prav, da to tudi javno enkrat pove,"
je dejal Franci Kek. Na vprašanje, kaj je botrovalo odhodu, pa odgovarja: "Ne vem. On je individualist. Ne potrebuje stranke za svoje delo."

"Je strokovnjak na svojem ekonomskem področju in na tem področju bo lahko še naprej uspešen. To je tudi za Slovenijo zelo pomembno, v stranki pa, kot sem dejal, od volitev naprej tako ali tako ni bil več prisoten,"
Kek odgovarja na vprašanje, ali je Lahovnikov odhod izguba za stranko.

Jaz sem žalostna, da je do tega prišlo.
Cveta Zalokar Oražem

Razloga za izstop ne pozna
Predsednica poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem nad izstopom ni bila presenečena. 

Meni, da je odhod zagotovo izguba za stranko. ''Jaz sem žalostna, da je do tega prišlo. Ob tem se predvsem spominjam vsega entuziazma, ki nas je povezoval, ko smo stranko Zares ustanavljali. Na nek način mi je žal, da se je to zgodilo. O vzrokih bomo pa več slišali iz njegovih ust."

Po volitvah ga niso več videli
''Zelo dobro sva sodelovala v odboru, ko smo bili v opoziciji in ko smo ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev Zares. Takrat sva izvrstno sodelovala na dnevni ravni. Pozneje, po volitvah, pa se tako rekoč nisva več videla. Na prste ene roke bi lahko preštel srečanja z njim po volitvah,'' pa je dejal član Zaresa in predsednik državnega zbora Pavel Gantar in dodal, da razlogov ne pozna.

Ni mi jasno, zakaj bi to storil.
Irma Pavlinič Krebs

Pavlinič Krebsovi ni jasno, zakaj
"S tem sploh nisem seznanjena," pa nam je dejala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in na vprašanje, ali jo je to presenetilo, odgovorila: "Glede na obnašanje kolega Mateja me to niti ni presenetilo." Pod besedo "obnašanje" je mislila distanciranje od stranke. Kot pravi, je z njim "krasno sodelovala". Upa, da to ne bo pomenilo tudi zamenjave na mestu ministra za gospodarstvo. "Prepričana sem, da bo to velika izguba za stranko. Jaz sem ga zmeraj spoštovala kot človeka, ki je zmeraj povedal svoje mnenje. Ima občutek za ljudi in tako sva se tudi v zares zelo dobro razumela. Ni mi jasno, zakaj bi to storil."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.