Slovenija
9 ogledov

Izstrelitev raketoplana Discovery preložena

Raketoplan Atlantis je svoj zadnji polet že opravil. Discovery naj bi ga v sredo Žurnal24 main
Le nekaj ur pred predvideno izstrelitvijo raketoplana Discovery se je vodstvo ameriške vesoljske agencije Nasa odločilo za preložitev, ker je pri rezervoarju za gorivo začel uhajati vodik.

Po Nasini oceni bi bila izstrelitev preveč nevarna, naslednji mogoč datum izstrelitve pa je v nedeljo.

Po urniku naj bi vesoljski čolnič v nebo poletel danes okoli 2.20 po srednjeevropskem času, napako pa so ugotovili v sredo zvečer, kmalu po začetku polnjenja zunanjega tanka za gorivo.

Nasa ima časa do ponedeljka, da proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) pošlje raketoplan Discovery, drugače bo izstrelitev prestavljena do aprila. Čez dva tedna gre namreč proti ISS z novo posadko za postajo ruska raketa Sojuz. Discovery mora do ISS odpeljati dva okvirja za dve zadnji krili sončnih celic. ISS ima že štiri takšna krila, ki proizvajajo električno energijo, do polne molči pa ji manjkata še dve krili.

Prvič so izstrelitev Discoveryja preložili 12. februarja, vzrok je bilo prav tako uhajanje vodika, vendar v motorju. Takratna in tokratna okvara naj ne bi bili povezani, trdijo strokovnjaki.

Nasa bo izstrelitev raketoplana morda znova poskusila v nedeljo, če jim bo uspelo popraviti napako. Sedem članov posadke bo tako moralo še nekaj časa potrpeti, skupaj z vsemi delavci Nase in množico novinarjev, ki se je tudi tokrat zaman odpravila proti Orlandu na Floridi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.