Slovenija
2314 ogledov

Izteka se rok, denar lahko dobite še do konca meseca

koledar Profimedias
Konec meseca se izteče rok za nekatere ukrepe iz protikoronskih paketov.

Podjetniki in podjetja, ki še niso uveljavljali svojih pravic, imajo do 31. marca možnost, da prek eDavkov na finančno upravo oddajo vloge za nekatere ukrepe.

1. Mesečni temeljni dohodek – Samozaposlene osebe, kmetje in družbeniki, ki ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, lahko predložijo izjavo o zmanjšanem obsegu opravljanja dejavnosti, s katero uveljavljajo izplačilo mesečnega temeljnega dohodka.

Izjavo se odda elektronsko prek eDavkov.

2. Delno povračilo izgubljenega dohodka zaradi odrejene karantene ali varstva otroka – Samozaposlena oseba, družbenik in kmet, če ne more opravljati dejavnosti in organizirati opravljanja dejavnosti na domu zaradi odrejene karantene ali varstva otrok (zaradi odrejene karantene ali drugih zunanjih objektivnih okoliščin – npr. zaprtje šole) lahko vloži vlogo za delno povračilo izgubljenega dohodka zaradi odrejene karantene ali varstva otroka.

Vlogo se odda elektronsko prek eDavkov.

3. Odlog oziroma obročno plačilo davka – Če ste izgubili sposobnost pridobivanja prihodkov zaradi epidemije bolezni COVID – 19 lahko zaprosite za odlog oziroma obročno plačilo dajatev. Vlogo lahko vložijo pravne osebe oziroma združenje oseb, vključno z družbo civilnega prava po tujem pravu, ki je brez pravne osebnosti; samostojni podjetniki posamezniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost.

Vlogo se lahko odda po pošti ali na elektronski naslov finančnega urada, kjer je zavezanec vpisan v davčni register. Vlogo je mogoče oddati prek eDavkov kot lastni dokument.

4. Delno povračilo nekritih fiksnih stroškov – Izjavo za delno povračilo nekritih fiksnih stroškov lahko poda pravna ali fizična oseba, ki je bila registrirana za opravljanje gospodarske dejavnosti najpozneje do 1. septembra 2020 in je imela na dan, 28. novembra 2020, vsaj enega zaposlenega oziroma je bil samozaposlen na ta dan vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi 15. člena ZPIZ-2 oziroma je bil družbenik ali delničar gospodarske družbe oziroma ustanovitelj zadruge ali zavoda, ki je poslovodna oseba, na ta dan vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi 16. člena ZPIZ-2.

Pogoj za uveljavljanje je ocena upada prihodkov od prodaje v upravičenem obdobju v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 za 30 odstotkov ali več ter ocena, da bo upravičenec imel v upravičenem obdobju neto izgubo.

Do povračila niso upravičena podjetja, ki so bila na dan, 31. december 2019, v finančnih težavah, neposredni ali posredni proračunski uporabnik državnega ali občinskega proračuna, katerega delež prihodkov iz javnih virov je bil v letu 2019 višji od 70 odstotkov; delodajalec, ki opravlja finančno ali zavarovalniško dejavnost, ki spada v skupino K po standardni klasifikaciji dejavnosti in ima več kot 10 zaposlenih na dan oddaje vloge; tuje diplomatsko predstavništvo in konzulat, mednarodna organizacija, predstavništvo mednarodnih organizacij ter institucija, organ in agencija Evropske unije v Republiki Sloveniji.

Izjava se odda prek eDavkov.

5. Izplačilo kriznega dodatka – Delodajalec, ki je zaposlenim ob plači za mesec december 2020 oz. januar 2021, izplačal krizni dodatek, lahko vloži izjavo za povračilo izplačanega kriznega dodatka.

Izjavo o izplačilu kriznega dodatka se odda prek eDavkov. Tuji delodajalec, ki je izplačal krizni dodatek delavcem, s katerimi ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi na območju Slovenije, odda izjavo o izplačilu kriznega dodatka elektronsko prek eDavkov oz. kot lasten dokument prek portala eDavki ali prek pošte na naslov pristojnega urada.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.