Slovenija
35 ogledov

Izteka se rok za prijavo za študentske domove

Študentski domovi Žurnal24 main
Študenti, ki se za bivanje v študentskih domovih prijavljajo prvič, lahko to storijo samo še do petka. Rok za oddajo vlog za podaljšanje bivanja v študentskih domovih in za oddajo vlog za bivanje pri zasebnikih s subvencijo pa se izteče 20. avgusta. Letos morajo študenti vlogo prvič oddati v elektronski obliki.

Tako kot vsako leto bodo tudi letos številni študentje ostali brez postelje v študentskem domu, zato si bodo morali namestitev poiskati na trgu. V Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani ob tem opozarjajo, naj študetje, ki bodo sobo iskali pri zasebnikih, sklenejo pogodbo.

"Študente vsako leto opozarjamo in spodbujamo k podpisu najemne pogodbe, saj lahko le na ta način zaščitijo svoje pravice in hkrati tudi poznajo svoje obveznosti. V brezplačni posredovalnici sob m2 lahko dobijo vzorce najemnih pogodb in splošne informacije o najemnih razmerjih, prav tako so jim v primeru morebitnih konfliktov s stanodajalci na voljo pravni svetovalci Študentske svetovalnice," pravi Sanja Leban, direktorica Zavoda Študentska svetovalnica.

Najtežje je dobiti proste eno- in dvoposteljne sobe

V bazi m2, brezplačne posredovalnice sob, je trenutno okoli 340 lastnikov stanovanj iz Ljubljane, ki oddajajo sobe ali stanovanja. Na podlagi izkušenj iz prejšnjih let pravijo, da se najhitreje oddajo eno- in dvoposteljne sobe, kjer sta prosti obe postelji in ki so v bližini fakultet.

Cene za dvoposteljno sobo se gibljejo od 120 do 180 evrov na osebo, za enoposteljno pa od 200 do 270, pri čemer stroški večinoma niso všteti.

Na kaj morate biti pozorni?

V svetovalnici so pripravili nasvete za študente, ki bodo jeseni iskali sobe. Svetujejo:

1. Pravočasno iskanje namestitve. Če študent ni bil sprejet za bivanje v študentskem domu, naj z iskanjem namestitve pri zasebnikih začne pravočasno. Najtežje je sobe dobiti septembra in na začetku oktobra.
2. Temeljit ogled stanovanja/sobe pred najemom. Študent naj si sobo/stanovanje pred najemom dobro ogleda, se natančno dogovori o plačilu varščine, najemnine in stroškov in vse te pogoje, pravice in obveznosti zapiše v najemno pogodbo.
3. Nujnost podpisa najemne pogodbe. Bivanje brez pravne podlage je v stanovanju namreč nezakonito, po drugi strani pa lahko študentje le na ta način zaščitijo svoje pravice in poznajo svoje obveznosti.
4. Prijava začasnega bivališča v Ljubljani ob najemu sobe/stanovanja. Študent mora po podpisu najemne pogodbe prijaviti začasno bivališče na novem naslovu, saj sicer krši Zakon o prijavi prebivališča, za kar je predpisana globa.
5. Študent se za bivanje pri zasebniku s subvencijo dogovori sam. Če želi študent bivati pri zasebniku s subvencijo, si mora zasebnika oziroma stanovanje poiskati sam, saj študentski domovi študentov ne napotijo k zasebnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.