Slovenija
23 ogledov

Izteka se tudi svetnikom

Celjski mestni svetniki se bodo še zadnjič v tem mandatu na redni, 36. seji sest Žurnal24 main
Mandat. Največkrat so na sejah manjkali županski kandidati. Zagotavljajo, da nikoli neupravičeno.

Celjski mestni svetniki bodo v tem mandatu obravnavali le še odlok o uvedbi mestnega linijskega prometa, ki naj bi ga opravljal koncesionar. To bo zadnja, 36. seja v tem mandatu, saj se bodo, tako kot županski kandidati, za glasove volilcev potegovali tudi novi kandidati za mestne svetnike. Velenjski mestni svetniki se bodo zadnjič sestali tik pred volitvami.

Pomembna je kakovost

224 evrov neto znaša sejnina celjskega mestnega svetnika, velenjskega pa 225, le da v Velenju sejnine obračunavajo po minutah glede na navzočnost svetnikov na sejah.

“Pomembno in nujno je, da izvoljene svetnice in svetniki dejavno sodelujejo na sejah, kar velja tudi za župana. Sama nikoli nisem neupravičeno izostala. Podrobno sem proučila gradivo in veliko tudi razpravljala,” je za Žurnal24 pojasnila kandidatka LDS za županjo Mestne občine Celje (MOC) Jana Govc Eržen, ki je manjkala na petih sejah. Po njenem mnenju bi bilo lažje uskladiti delovne obveznosti, če bi bili datumi sej objavljeni eno leto vnaprej.

“Moje odsotnosti so povezane z mojim delom in dejavnostmi. Vodim tudi odbor za družbene dejavnosti, ki se je sestal na 34 sejah in vse sem vodila sama. Te so pomembne, ker na njih sodelujejo tudi strokovne službe in stroka – tako potem lažje zastopamo sklepe na sejah,” pa je povedala Andreja Rihter, kandidatka SD za županjo MOC. Poudarila je, da je zanjo od navzočnosti na sejah pomembneje, da je gradivo kakovostno pripravljeno.

Netočna evidenca?

Vloga svetnikov
Seje. Izvoljeni svetniki na sejah občinskih in mestnih svetov sprejemajo odločitve, ki so pomembne za razvoj občine. Seje vedno sklicuje župan, vodi pa jih sam ali kateri od njegovih podžupanov. Po navadi se svetniki sestanejo enkrat na mesec, razen poleti, včasih pa se, odvisno od nujnosti in potreb, skličejo tudi tako imenovane dopisne ali izredne seje. V Celju je bilo v tem mandatu 33, v Velenju pa 32 svetnikov.

 

Medtem ko na MOC seznama navzočnosti in odsotnosti ne vodijo in smo do podatkov prišli tako, da smo pregledali zapisnike vseh prejšnjih 35 sej, so nam z Mestne občine Velenje posredovali natančne podatke o navzočnosti svetnikov na 32 sejah.

Iz njih je razvidno, da sta bila največkrat odsotna Tatjana Strgar, svetnica SDS in Bojan Kontič (SD), zdajšnji kandidat za župana in hkrati podžupan, pa tudi Franc Sever (SDS), ki naj bi še napovedal kandidaturo za župana. “Skoraj celo leto 2007 sem bil odsoten zaradi zdravstvenih težav,” je izostanke pojasnil Sever.

Kontič pa je podvomil v točnost evidence. “Včasih sem bil navzoč na začetku, včasih med sejo ali pa ob njenem koncu. Vsekakor pa nisem manjkal zaradi poslanske funkcije, temveč vodenja poslanske skupine. Te pa v prihodnje ne bom več vodil,” je povedal Kontič. In prav ta funkcija, pravi, se mu zdi dostikrat širša in pomembnejša od navzočnosti na sejah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.