Slovenija
147 ogledov

Izteka se veljavnost dokumentom

Osebne izkaznice. Boštjan Tacol
Letos bo potekla veljavnost večjemu številu potnih listov in osebnih izkaznic. Državna uprava pričakuje daljše vrste na upravnih enotah in podaljšane roke za izdelavo novih dokumentov. Velja preveriti veljavnost dokumentov in pravočasno prositi za nove.

Na notranjem ministrstvu pozivajo vse državljane Republike Slovenije (RS), naj čim prej preverijo veljavnost svojih dokumentov in dokumentov družinskih članov ter za izdajo novega potnega lista ali osebne izkaznice zaprosijo pravočasno, lahko tudi pred datumom poteka dokumenta.

Po podatkih ministrstva ima oba dokumenta, potni list in osebno izkaznico, kar 722.640 državljanov. 318.202 državljanov ima samo veljaven potni list. Približno polovica teh, 165.480 potnih listov, bo potekla v letošnjem letu.

Skoraj milijon ljudi oziroma 913.601 državljanov ima samo veljavno osebno izkaznico, 213.080 osebnim izkaznicam pa bo v letu 2012 potekla veljavnost.

Največ potnim listom se bo veljavnost iztekla aprila in julija, januar in december pa sta meseca, v katerih bo veljavnost potekla najmanjšemu številu potnih listov. Julija bo poteklo tudi največ osebnih izkaznic. Tako se lahko pričakuje, da bodo v poletnih mesecih tudi vrste za nove dokumente najdaljše. Na ministrstvu sicer domnevajo, da se za zamenjavo starega potnega lista ne bodo odločili vsi državljani, ki jim bo potni list potekel.

Za sosednje države in EU zadostuje en dokument

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve, mora imeti vsak polnoleten državljan veljaven identifikacijski dokument – to so potni list, osebna izkaznica, vozniško dovoljenje, obmejna prepustnica oziroma orožni list.

Potni list ni obveza, temveč odločitev državljana. Potni list ima poleg funkcije izkazovanja istovetnosti in državljanstva tudi osnovno funkcijo – je potovalni dokument.

Potovalni dokument pa je tudi osebna izkaznica. Trenutno lahko z osebno izkaznico potujemo kar v 34 držav, to je v vse države Evropske unije (EU) in države z ozemlja bivše Jugoslavije. Še v letu 2002 je bilo sicer potovanje z osebno izkaznico omejeno zgolj na nekaj držav (sosednje države in Švica). Zato so državljani, ki so tedaj potovali v države bivše Jugoslavije in države EU, morali pridobiti potni list. Tako na ministrstvu ocenjujejo, da se bodo državljani odločali za nov potni list v primerih, ko ga bodo potrebovali za pot v druge države, sicer pa bodo uporabljali osebno izkaznico kot potovalni dokument.

Osebnih izkaznic bo več

Z ministrstva so nam še sporočili, da pričakujejo, da se bo število vlog za izdajo nove osebne izkaznice v letu 2012 približalo številu pričakovano poteklih osebnih izkaznic. Poleg državljanov, ki bodo zamenjali osebno izkaznico z novo po poteku, je potrebno upoštevati tudi zamenjave osebnih izkaznic zaradi drugih okoliščin, na primer zaradi spremembe osebnega imena, zamenjave zaradi selitve oziroma spremembe naslova stalnega prebivališča ali zaradi pridobitve nove osebne izkaznice po izgubi stare.

Na nove dokumente se bo morda čakalo dlje

Zaradi pričakovanega velikega navala se bodo roki za izdelavo novih dokumentov glede na pričakovano število vlog podaljšali. Zato z ministrstva državljane pozivajo, da vlogo za izdajo novega dokumenta vložijo vsaj mesec dni pred potekom veljavnosti starega dokumenta oziroma vsaj mesec dni pred dnem, ko bodo nov dokument potrebovali.

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice lahko državljani vložijo na kateri koli upravni enoti ali krajevnem uradu upravne enote v RS. Vlogo za potni list (ne pa tudi za osebno izkaznico) je možno vložiti tudi na slovenskih diplomatskih ali konzularnih predstavništvih v tujini, če državljan stalno ali začasno prebiva v tujini ali je v tujini, pa se zaradi zdravstvenih ali drugih upravičenih razlogov ne more vrniti v državo.

Samo osebno

Vlogo je mogoče vložiti samo osebno. Za izdajo dokumenta otroka zaprosi njegov zakoniti zastopnik, otrok pa mora biti ob vlogi navzoč po dopolnjenem 8. letu starosti.

Ob vložitvi vloge mora državljan izkazati svojo identiteto tako, da priloži star potni list ali osebno izkaznico (dokument ob vložitvi vloge fizično uničijo in vrnejo imetniku). Če dokumenta nima, priloži drug identifikacijski dokument (osebno izkaznico, vozniško dovoljenje ali drugo javno listino, ki jo je izdal državni organ in ima fotografijo). Vloga za izdajo potnega lista se pri upravnem organu izpiše računalniško na predpisanem obrazcu. Od vlagatelja zahtevajo samo to, da preveri svoje osebne podatke, izpisane na vlogi, in se na vlogo lastnoročno podpiše. Priložiti mora tudi fotografijo velikosti 3,5 x 4,5 centimetra, ki kaže njegovo pravo podobo oziroma potrdilo e-fotografa o fotografiji v digitalni obliki. Fotografija za izdelavo potnega lista mora biti primerna za biometrični potni list. Ob vložitvi vloge za potni list državljanu po dopolnjenem 12. letu starosti odvzamejo tudi dva prstna odtisa.

Komentarjev 2
  • Alenka 08:31 14.marec 2012.

    Na osebno izkaznico čem čakala en teden / sedem dni.VNa upravni enoti sem čakala v vrsti eno uro, za vse čakajoče ni bilo dovolj stolov, eni so stali. Stroški pa tudi niso zanemarljivo nizki: 10 evrov za fotografijo, pa za takso...

  • zic 20:01 19.januar 2012.

    evo, meseca maja večini, tudi meni...