Slovenija
262 ogledov

Iztekal natrijev hidroksid

Razlitje nevarne snovi
1/7
Fotosmedia
Pri trčenju sta iz prikolice tovornega vozila padli dve cisterni, v katerih je bil natrijev hidroksid. Ta je ob izhlapevanju lahko tudi nevaren, pravijo na PU Maribor.

Okoli 7.45 ure se je na regionalni cesti Maribor - Lenart, pri uvozu oziroma izvozu na avtocesto A5, v Lormanju zgodila prometna nesreča, in sicer zaradi prehitre vožnje 36-letnega voznika tovornega vozila z nepravilno naloženim nevarnim tovorom.

Kot nam je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi na PU Maribor Miran Šadl, sta s prikolice tovornega vozila, ki je prevažal pet cistern po tisoč litrov, padli dve cisterni. V njih je bil natrijev hidroksid, ki je ob izhlapevanju lahko tudi nevaren. Izteklo je približno 500 litrov. Cesta med Mariborom in Lenartom je bila do 11.45 ure zaprta.

"Ni razloga za preplah"

Gasilci so cisterni postavil na nosilce in preprečili odtekanje te tekočine v zemljo in v kanalizacijo. V bližini tudi ni nobene stanovanjske hiše, veter pa je pihal od naselja, zato razloga za preplah ni bilo, je za Radio Slovenija povedal poveljnik mariborskih poklicnih gasilcev.

"Snov zelo hitro hlapi, zato ni pričakovati nekih posebnosti v bodoče," je za STA pojasnil vodja intervencije Aleš Ciringer.

Kaj je natrijev hidroksid

Za pojasnila o tem, kaj je nevarna snov in kako zelo strupena je, smo se obrnili za inštitut za varovanje zdravja. Doktorica Lucija Perharič nam je pojasnila, da je natrijev hidroksid (NaOH), poznan tudi pod imenom kavstična soda, zelo močna baza ali lug. "Je v številnih industrijskih topilih in čistilih ter tudi v nekaterih gospodinjskih čistilih, na primer sredstvih za čiščenje odtokov, pečic in akvarijev ter loščilih za kovine," je dejala. 

Najnevarnejši neposreden stik

NaOH je jedka snov, ki lahko pri stiku s kožo in sluznicami povzroči zelo hude kemične opekline in poškodbe.
"Pri stiku s sluznicami (oči, dihal, prebavil) in kožo povzroči draženje in pekočo bolečino na mestu stika, kihanje, solzenje, bruhanje in propad tkiva (nekrozo).  Ključno je, da prizadeto mesto takoj in zelo temeljito spiramo z vodo. To počnemo do prihoda reševalcev. Ob zaužitju nikakor ne smemo izzivati bruhanja. Prizadeti mora na vsak način k zdravniku, saj so posledice lahko zelo hude, na primer izguba vida pri vnosu v oči, zoženje požiralnika, lahko tudi razpok požiralnika v primeru zaužitja," je za Zurnal24.si povedala Perharičeva.

Komentarjev 1
  • Ronald Reagan 11:56 23.oktober 2013.

    Zakaj na naslovni strani piše "razlita kislina" če natrijev hidroksid?novinarjem manjkajo osnove kemije?