Slovenija
14 ogledov

Izvajalca še skrivajo

Gradbišče gradu Khislstein je v četrtek popoldne povsem samevalo. Zaščitna ograd Žurnal24 main
Khislstein. Nadaljevanje obnove gradu najpozneje čez en mesec. Dokončali naj bi jo poleti.
Računamo, da bi lahko pogodbo, če postopka izbire ne bodo podaljšale pritožbe in revizijski postopki, sklenili v enem mesecu.
Kranjska 
mestna 
uprava

Mestna uprava je izbrala izvajalca za dokončanje obnove gradu Khislstein. Imena še noče razkriti – niti če je bil med Vegradovimi podizvajalci. Pogodbo želi skleniti v enem mesecu.

Občinska previdnost
Postopek izbire izvajalca še ni povsem končan, so zadržanost pojasnili v kabinetu župana Mohorja Bogataja. "Obvestilo o izbiri je sicer pripravljeno, kdo je izvajalec, pa bomo lahko sporočili šele, ko bo postopek pravnomočno končan," so povedali. "Računamo, da bi pogodbo, če postopka izbire ne bodo podaljšale pritožbe in revizijski postopki, lahko sklenili v enem mesecu," so dodali.

Obnova krepko zamuja
Obnova gradu Khislstein sicer krepko zamuja. Zamiki jo spremljajo že od vsega začetka, povsem pa je zastala zaradi težav, v katerih se je lani znašlo izbrano gradbeno podjetje Vegrad. Kljub temu je skorajda pri koncu. "Dokončati je treba še določena gradbeno-obrtniška dela, nato pa je predvidena oprema, med drugim muzejska, ki je delno sicer že dobavljena in plačana," so napovedali pri kranjski mestni upravi in ocenili, da bodo dela dokončana v pol leta po sklenitvi pogodbe z izbranim izvajalcem, torej še poleti.

Prijavljenih je bilo 12
Denar
. Obnova gradu Khislstein bo vredna 8,7 milijona evrov; 2,9 milijona prispeva Evropska unija. Dokončanje gradbeno-obrtniških del naj bi bilo vredno 1,7 milijona evrov. Mestna občina Kranj je razpis za dokončanje gradbeno-obrtniških del v gradu Khislstein objavila 11. januarja, ponudbe pa je zbirala do 11. februarja. Prijavilo se je 12 zainteresiranih izvajalcev.

Tudi odpravljanje napak
Po terminskem načrtu sodeč čaka izvajalca ob dokončanju del tudi odpravljanje napak. Ugotovili so jih namreč tako v osrednji grajski stavbi v sklopu restavratorskih, slikopleskarskih, zidarskih in suhomontažnih del kot na steklenem prizidku z dvigalom. Kakšna škoda je zato nastala, nam pri mestni upravi niso zaupali, bodo pa nadaljnja dela potrebna tudi v Lovskem dvorcu in na prireditvenem prostoru.

Na vprašanje, ali ima kranjska mestna občina do Vegrada kakršnekoli odškodninske zahtevke, so pri mestni upravi dejali le, da postopek z Vegradom še ni končan ter da bodo postopali skladno z določili zakonodaje in tudi pogodbe.

Pri kranjski mestni upravi so previdni tudi v napovedih, kdaj bo nad prireditvenim prostorom nameščena streha in kdaj bo grad prizorišče prve prireditve. "Po pridobitvi uporabnega dovoljenja," so bili skopi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.