Slovenija
12797 ogledov

Izvajalec del pošteno zamuja, Dars pojasnil, zakaj dela še niso končana

Rekonstrukcija vozišča na odseku Ivančna Gorica - Bič Žurnal24
Dela bi po prvotnem načrtu morala biti zaključena konec julija, nov predvideni datum zaključka del je 20. september. Kaj je razlog za takšno zamudo?

Na avtocestnem odseku Ivančna Gorica–Bič na odseku med nadzorno točko Dob in priključkom Bič že vse od začetka maja poteka rekonstrukcija vozišča, ki je bila načrtovana, predviden zaključek pa je bil konec julija. A rok za končanje del se je med gradbenimi deli na avtocestnem odseku, dolgem vsega dobre tri kilometre (v eno smer, skupno približno 6,5 kilometra), že večkrat prestavil, nas je opozoril bralec. Kot so nam v torek zaupali na Darsu, je nov predvideni rok za končanje del – tokrat bojda dokončni – 20. september 2023. 

"V ponedeljek je potekal komisijski pregled izvedenih del na odseku med Ivančno Gorico in Bičem. Treba bo izvesti še nekaj manjših posegov, med drugim na krajšem delu odseka proti Ljubljani namestiti jekleno varnostno ograjo ob cestišču odstavnega pasu ter postaviti naletni meh, katerega dobava se pričakuje sredi tega meseca. Zato bo v prihodnjih dneh najprej sproščen promet po prehitevalnem in voznem pasu, medtem ko bo zapora zaradi navedenih del prestavljena na odstavni pas, ki bo ostal zaprt predvidoma do 20. septembra," so posebej za nas pojasnili na Darsu. 

Kje tiči razlog za skorajda dva meseca zamude?

VOC Celje, izvajalec del na omenjenem avtocestnem odseku, ki so se ga pri Darsu lotili obnavljati še pred glavno turistično sezono, a se je zaradi zamude zavlekel čez celotno poletno sezono in to na odseku avtoceste proti Zagrebu oz. proti Dalmaciji, ki je v poletnih mesecih zelo obremenjena s prometom, bo tako od prvotno načrtovanih treh mesecev, potreboval skoraj pet mesecev. Izvajalec je bil sicer izbran v lanskem letu, potem ko je oddal približno pol milijona evrov nižjo ponudbo kot novomeški CGP, in sicer v skupni vrednosti 15,45 milijona evrov brez DDV.

Rekonstrukcija vozišča na odseku Ivančna Gorica - Bič | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Razlog za tako veliko zamudo je slabo vreme, pojasnjujejo na Darsu. "Razlog za poznejši zaključek obnovitvenih del na odseku dolenjske avtoceste A2 med Ivančno Gorico in Bičem od sprva predvidenega je predvsem v deževnih dneh, zaradi česar se je izvedba posameznih del zamaknila in določene faze del podaljšale," so nam pojasnili na Darsu in dodali, da izvajalec del (v tem primeru VOC Celje) za vsako podaljšanje poda vlogo, ki jo nadzorni inženir pregleda, in naročniku del (tj. DARS) poda mnenje, ali je utemeljena ali ne. "Če je, naročnik izda izvajalcu soglasje za podaljšanje roka," so še zaključili. 

Odsek dolenjske avtoceste med Ivančno Gorico in Bičem je sicer med srednje obremenjenimi na našem avtocestnem omrežju. Leta 2019, v referenčnem letu pred pandemijo covida-19, je povprečni letni dnevni promet na odseku znašal 30.322 vozil, od tega 3073 tovornih. Na odseku med Višnjo Goro in Ivančno Gorico je bil na primer za 27 odstotkov višji in je znašal 38.535 vozil, od tega 3291 tovornih, sicer navaja statistični center Darsa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • bobubob 08:34 07.september 2023.

    Razlog je pogodba. Slaba pogodba s strani investitorja. Se ve, zakaj. Običaj. V državi bi tam, zunaj naselij, izvajalec pogodbene roke lahko lovil tudi ponoči. Ampak ta tvorba, ki se ji reče Slovenija, ni več država. Že dolgo ne več. ...prikaži večeč. Ker smo pišmeuharski volilci tako želeli. Ker smo volili vsak svojega ali levega ali t.i. desnega guruja, ki mu vedno znova 'odpuščamo' storjene svinjarije. Svinjarije, ki se ponavljajo desetletja, o njih čivkajo vrabci - a posledic ni. Ker naši ne svinjajo?

  • Ender3 16:14 06.september 2023.

    Če, še ki končano potem je edini razlog, da kakšen tihi aneks k plačila ni šel skozi.

  • endrug 09:27 06.september 2023.

    Vreme? Je bilo prevroče?