Slovenija
6028 ogledov

Izvajalec delo opravil površno, o popravilu noče nič slišati

ploščice polaganje keramike Profimedia
Z opravljenim delom potrošnica ni zadovoljna, a izvajalec vztraja, da je bilo vse opravljeno kot dogovorjeno.

Po poplavah v številnih domovih poteka sanacija poškodovanih prostorov. Sanacija mora biti pravilno opravljena. Ukrepati je treba hitro, da se prepreči nadaljnja škoda. Seveda so ukrepi odvisni od tega, za kakšno vrsto stavbe gre, do kam je voda segala in koliko časa se je zadrževala v njej. Pregledati je treba stanje konstrukcije, tlakov in ometov. Prostore bo treba prezračevati tudi čez zimo. Z opremljanjem pa je treba počakati, da so obodne konstrukcije dovolj suhe ter omogočiti kroženje zraka. 

Ljudje na prizadetih območjih so tako že morali pristopiti k sanaciji. "Kar srečo moraš imeti, da uspeš dobiti vse, kar rabiš. Praktično hkrati rabiš mojstre za inštalacije, tlake, keramičarje. Za povrhu vsega smo imeli nekaj časa še težave s čakalnimi dobami za material," nam je povedala bralka, ki ji je povodenj zalila bivalni del hiše. 

Čim več stvari dokumentirati

Ena od bralk, ki so ji keramičarji v kleti že položili novo keramiko, z opravljeno storitvijo ni zadovoljna. Kot pravi, je več ploščic okrušenih, fuge niso povsod enako široke, poleg tega pa pri polaganju niso upoštevali dogovora glede razporeditve ploščic. Izvajalec trdi, da je vse opravljeno tako, kot je bilo dogovorjeno. Zanima jo, kaj lahko stori. 

Pri dogovarjanju o storitvah je smiselno čim več stvari dokumentirati, saj je ustne dogovore kasneje zelo težko dokazovati. Napake je treba fotografirati in obvestiti izvajalca. 

ploščice polaganje keramike | Avtor: Profimedia Profimedia

Če je bila storitev opravljena nepravilno, lahko potrošnik od izvajalca zahteva, da odpravi pomanjkljivosti pri opravljeni storitvi, storitev ponovno opravi, vrne sorazmerni del plačanega zneska ali vrne celoten plačani znesek (odvisno od pomanjkljivosti). Podjetje ima osem dni časa, da odgovori na zahtevo. V primeru, da zahtevku ne ugodi, mora podati pisno utemeljitev, zakaj tako. Če se v tem času izvajalec ne odzove, lahko potrošnik poda prijavo na Tržni inšpektorat RS. 

Poleg tržnega inšpektorata lahko potrošniki iščejo pomoč tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije. Seveda pa lahko pomoč poišče tudi pri pravnem strokovnjaku, ki mu bo pojasnil, kakšne možnosti pravne zaščite ima. 

Kako se zavarovati

Tržni inšpektorat priporoča potrošnikom, naj pred izbiro izvajalca preverijo, ali je ta registriran. Priporočajo brezgotovinsko plačevanje, saj bo tako ostala sled, kdaj, koliko in komu je bilo plačano. Čim več komunikacije naj poteka pisno, prek elektronskih sporočil, saj bo tako lažje dokazovati dogovorjeno. Pridobijo naj pisno ponudbo za izvedbo del, na kateri so določene posamezne faze izvedbe. Priporočljivo je, da se potrošniki pozanimajo o izvajalcih pri znancih, prijateljih v lokalnem okolju in preko forumov. 
 

Komentarjev 1
  • sandi76 19:46 23.oktober 2023.

    Poznam primer , kjer je izvajalec dela opravil nekvalitetno, da ne rečem šlampasto. Slabo kvaliteto je ugotovil tudi izvedenec, ki ga je investitor plačal iz svojega žepa. Zadeva je prišla na sodišče, vse skupaj se je vrtelo samo okoli pravne ...prikaži več procedure, ne pa glede vsebine. Na koncu je investitor odstopil, ker je videl, da naš pravni sistem ščiti barabe. Izvajalec pa se je očitno na te postopke na sodiščih dobro spoznal, saj se niti ni odzival na pozive za popravilo slabo opravljenega dela.