Slovenija
86 ogledov

Izvirni greh je fakulteta

Študentje medicine se pouka v zdravstvenih ustanovah lahko udeležijo v zelo majh Žurnal24 main
Ni kandidatov. V petih letih razpisanih 147 specializacij za pediatre, odobrenih le 97. Ministrstvo. V Slovenijo bi uvažalo zdravnike iz tretjih držav.

Pomanjkanje. Glavni vzroki za pomanjkanje zdravnikov v Sloveniji so premajhen vpis na obe medicinski fakulteti, odhajanje zdravnikov v tujino in neprivlačnost slovenskega trga dela za tuje zdravnike. To ugotavljajo na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS), kjer dodajajo, da je Slovenija glede evropskega povprečja zdravnikov na število prebivalcev v spodnji tretjini.

Pediatrija je nezanimiva
“Kar nekaj otrok v Sloveniji nima dostopa do pediatrov,” na pomanjkanje pediatrov opozarja Margareta Seher Zupančič iz Združenja za pediatrijo. “Če v naslednjih nekaj letih ne bomo zelo hitro dobili mladih kolegov, bomo lahko vrsto dispanzerjev zaprli,” opozarja.

Razpis specializacij Razpis. Javni razpis specializacij pripravi Zdravniška zbornica Slovenije v soglasju z ministrstvom za zdravje.

Specializacije. Število razpisanih mest specializacij določijo glede na potrebe po novih specialistih (te dobijo od zdravstvenih zavodov in iz registra zdravnikov), glede na prihodnje upokojitve in glede na specializante, ki specializirajo za regijo.

Po oceni združenja na primarni ravni primanjkuje okoli 70 pediatrov, kjer jih sicer dela 260. “Vzrok je predvsem dolgoletno nerazpisovanje specializacij iz pediatrije za potrebe primarne ravni,” pravijo v združenju.

“V obdobju od leta 2005 do 2010 je bilo razpisanih 147 specializacij iz pediatrije, toda prijav kandidatov je bilo vseskozi manj, tako da je bilo v tem obdobju odobrenih samo 97 specializacij,” pojasnjujejo na ZZS. Glavne ovire za hitrejše povečevanje števila pediatrov so po njihovih ocenah premajhen vpis na obe medicinski fakulteti, premajhno zanimanje diplomantov za pediatrijo, fluktuacija kadrov in pomanjkanje zdravnikov tudi v drugih specialnostih.

Večji vpis nemogoč
“Zdravniška zbornica nima pri vpisu na medicinski fakulteti žal nobene besede,” pravijo na ZZS, ki pristojnim vseskozi predlagajo, naj povečajo vpis. O številu vpisnih mest sicer odločata univerzi v Ljubljani in Mariboru, soglasje k omejitvi vpisa pa daje vlada na predlog ministrstva za visoko šolstvo.

“Dve tretjini pouka na medicinski fakulteti tečeta v zdravstvenih ustanovah: onkološkem in kliničnem centru, zavodu za rehabilitacijo in podobnih,” pojasnjuje tajnica ljubljanske medicinske fakultete Nastja Babšek Omahen. Te ustanove po njenih navedbah ne morejo sprejeti več kot določenega števila študentov, saj je za paciente to lahko moteče.

Po številu zdravnikov na število prebivalcev smo res na repu Evrope, nismo pa edini. Stanje v Veliki Britaniji je podobno, v ZDA pa celo slabše.
Dušan Keber

Tudi študentje so pri pouku v zdravstvenih ustanovah razdeljeni v zelo majhne skupine, “saj sta pri operaciji lahko navzoča največ dva, trije študenti”.

"Zdravniki so v večini držav zelo regulirani. Tradicionalno je omejen vpis na fakulteto, ker je študij predrag, da bi imeli brezposelne zdravnike,”
pravi bivši zdravstveni minister Dušan Keber.

Rešitve iz tujine
Na ministrstvu za zdravje si prizadevajo odpraviti administrativne ovire, da bi lahko zaposlovali zdravnike iz držav, ki niso članice Evropske unije. Tako so dejali, ko smo jih vprašali, kako bodo reševali pomanjkanje zdravnikov.

“ZZS ne ovira prihoda tujih zdravnikom, k temu jih celo spodbujamo,” na to pravijo v zbornici. Bodo pa vztrajali pri tem, da bodo tuji zdravniki zaradi varnosti pacientov enako strokovno usposobljeni kot slovenski zdravniki in da bodo izpolnjevali pogoje, ki jih je predpisal zakonodajalec.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.