Slovenija
50 ogledov

"Izvirni greh so regulatorji"

Odločbe je izdala Agencija za trg vrednostnih papirjev, ki jo vodi Damjan Žugelj Žurnal24 main
Pred preiskovalno komisijo za sporne menedžerske prevzeme so stopili Damjan Žugelj, Marijan Kocbek, Rado Bohinc in Dušan Pšeničnik. Strinjali so se, da za sporne prevzeme ni kriva prevzemna zakonodaja.

Direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) Damjan Žugelj bi krivca za sporne menedžerske prevzeme iskal pri regulatorjih. ATVP je bila še pred njegovim prihodom na čelo agencije aprila 2008 premalo drzna, postopkov pa praktično ni vodila. Svoje nadzorne funkcije po njegovih besedah prav tako ni opravila Banka Slovenije.

Iskati odgovornost v politiki je odveč.
Damjan Žugelj, direktor ATVP
"Dejstvo je, da vsak išče svojo priložnost, regulatorji pa smo tukaj za to, da zaustavimo prevelike apetite," je poudaril Žugelj. V regulatorjih je poleg pohlepa in prevelikih apetitov ter vehemence in arogance bankirjev po njegovih besedah izvirni greh za sporne menedžerske prevzeme.

Kot eno izmed vrzeli zakonodaje je izpostavil neusklajenost zakona o prevzemih z evropsko direktivo s tega področja, ki je prepovedovala prevzeme s pomočjo zamenljivih obveznic. Na ta način se je v Sloveniji zgodil prevzem Term Čatež.

"Prevladal je pohlep"
Žugelj sicer meni, da menedžerski prevzemi niso sporni, če so izpeljani transparentno in zakonito. "Narobe je to, da je prevladal pohlep," je dejal. Kot je še dodal, število izpeljanih menedžerskih prevzemov – doslej jih je bilo v Sloveniji tristo – tudi ni pokazatelj, na podlagi katerega bi lahko za nekatere deviacije okrivili katerokoli od vlad.

Marijan Kocbek z Inštituta za gospodarsko pravo Maribor meni, da sicer noben zakon ni popoln, a sama zakonodaja ne omogoča nepravilnosti, ki pa se v praksi kljub temu dogajajo. "Menedžerji so dobili kredite v takih obsegih, ki so nerazumni z vidika dobrega gospodarja. Banke so denar plasirale v zelo velikem obsegu in zelo rizično, brez ustreznih zavarovanj," je dejal Kocbek.

Tudi rektor Univerze na Primorskem Rado Bohinc in svetovalec za pravo družb in intelektualno lastnino na stalnem slovenskem predstavništvu v Bruslju Dušan Pšeničnik sta dejala, da ima Slovenija dober, moderen in mednarodno primerljiv zakon o prevzemih.

Preiskovalna komisija, ki jo vodi Lojze Posedel (Zares), želi ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma, da so bili vpleteni v financiranje spornih menedžerskih prevzemov Istrabenza in Pivovarne Laško s strani bank v pretežni državni lasti, kar naj bi omogočala domnevno pomanjkljiva oziroma neustrezna zakonodaja s področja prevzemov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.