Slovenija
15 ogledov

Izvoz rešitelj tudi v III. četrtletju

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Bruto domači proizvod se je v tretjem četrtletju glede na tretje četrtletje 2009 realno zvišal za 1,7 odstotka, v primerjavi z drugim četrtletjem letos pa za 0,3 odstotka. Tudi tokrat rešuje izvoz.

Izvoz se je namreč po podatkih Statističnega urada RS povečal za 10,5 odstotka in s tem ohranil dinamiko rasti iz drugega četrtletja. Po drugi strani se je dinamika rasti investicijskega trošenja ponovno opazno zmanjšala.

Novembra so se cene življenjskih potrebščin v povprečju zvišale za 0,3 odstotka. Rast cen od začetka januarja do konca novembra pa je bila 1,8-odstotna (v enakem obdobju lani 2,3-odstotna).

Novembra so se cene najbolj zvišale v skupinah obleka in obutev, hrana in brezalkoholna pijača ter izobraževanje. Cene pa so se v iztekajočem mesecu znižale v skupinah gostinske in nastanitvene storitve, prevoz, rekreacija in kultura ter stanovanje.

Končno trošenje ne kaže znakov okrevanja
Bruto investicije v osnovna sredstva so bile 9,3 odstotka manjše kot pred letom in se tako zmanjšujejo že osem zaporednih četrtletij.

Tudi končno trošenje ne kaže izrazitih znakov okrevanja, saj se je, podobno kot že nekaj četrtletij pred tem, tudi v tretjem četrtletju letos zmanjšalo za 0,2 odstotka.

Zaposlesnost se še vedno zmanjšuje
Statistiki so opazili tudi, da se nadaljuje zmanjševanje zaposlenosti. Po podatkih nacionalnih računov je bila skupna zaposlenost 1,5 odstotka manjša kot pred letom.

Po institucionalnih sektorjih se je zmanjšala v nefinančnih družbah (za 2,0 odstotka), finančnih družbah (za 0,5 odstotka) in gospodinjstvih z nepridobitnimi institucijami (za 2,7 odstotka), povečala pa v sektorju država (za 1,7 odstotka).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.