Slovenija
146 ogledov

Izvršba kljub plačilu

Kadar dobite opomin pred davčno izvršbo, plačajte raje opomin in ne izvorne polo Žurnal24 main
Posledice. Tudi če je izvršba neupravičena, se lahko za bančne stroške praviloma obrišete pod nosom.

Naša bralka je po prejemu opomina pred izvršbo plačala izvorno položnico za nepravilno parkiranje v Ljubljani. Kljub plačilu ji je banka pobrala denar z računa. Denar je sicer bralka dobila nazaj, ne pa tudi 33 evrov bančnih stroškov izvršbe.

Banka pravi, da je storitev opravila, Davčna uprava RS (Durs), da Mestna občina Ljubljana (MOL) ni preklicala izvršbe, MOL pa, da bančnih stroškov ne vračajo, saj je bil plačilni nalog pravnomočen in zato upravičeno predan v izterjavo.

“Če kršitelj poravna globo na naš račun, potem v najkrajšem možnem času opravimo preklic davčne izvršbe,” pravijo na MOL. Vsak mesec sicer dobijo okrog deset zahtevkov za vračilo denarja, ker kršitelji trdijo, da so globo plačali pred izvršbo, vendar nekateri nato podatkov za vračilo denarja ne sporočijo.

Plačajte raje opomin
Opominu, ki ga izda Durs, je priložena položnica. V opominu so navedeni podatki o računu in sklicu, kamor je treba nakazati dolg. Če pa je dolg poravnan po prvotni položnici za prekršek, ki jo je izdal drug organ, Durs o plačilu nima podatka, dokler ga predlagatelj zahtevka za izvršbo o tem ne obvesti. Zato kljub poravnanemu dolgu začnejo postopek davčne izvršbe. Durs zato svetuje, naj dolžnik ob prejemu opomina pri plačilu dolga uporabi podatke o računu in sklicu, ki so navedeni v opominu. Če je sklep o davčni izvršbi že izdan, pa mora dolžnik poravnati tudi stroške izvršbe in bančnih storitev.

Če napako v postopku davčne izvršbe stori Durs, stroške povrne, če predlog za začetek izvršbe ne bi smel biti poslan v izterjavo (ob prejetem plačilu), pa je odgovoren predlagatelj izvršbe, pravijo na Dursu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.