Slovenija
720 ogledov

Izvršba na minimalno plačo ne bo več mogoča

ilustracija 200 Evrov, Euro, bankovec, denarnica, placilo, denar, valuta, foto: Boštjan Tacol
Na bančnem računu bo po izvršbi moralo ostato 600 evrov.

Sprememba zakona predvideva odpravo izvršbe na neto minimalno plačo.Minimalni varovani znesek, ki v primeru izvršbe ostane dolžniku na bančnem računu, ne sme biti nižji od neto minimalne plače, letos postavljene pri 604,35 evra.

Osnutek novele skladno s to obljubo predlaga zvišanje varovanega zneska, ki mora ostati po izterjavi t. i. navadnih terjatev, s 70 na 76 odstotkov bruto minimalne plače. Po trenutno veljavnem zakonu varovani znesek glede na višino bruto minimalne plače, letos postavljeno pri 790,73 evra, znaša 553,51 evra, po novem pa naj bi dosegel 600,95 evra. Varovani znesek pri izterjavi t.i. privilegiranih terjatev (preživnine) naj bi medtem ostal pri 50 odstotkih bruto minimalne plače.

Ministrstvo za pravosodje načrtuje tudi omejitev izvršb na veteranski dodatek. Vanj naj bi bilo mogoče poseči le v primeru izvršbe za izterjavo zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal.

Prav tako je v osnutku novele določeno, da se iz izvršb izvzame enkratne prejemke ob namestitvi otroka v rejniško družino.

Obeta se tudi ureditev uveljavljanja višjih omejitev zaradi vzdrževanih družinskih članov ali drugih oseb, ki jih mora dolžnik preživljati po zakonu. Dolžnik naj bi moral upravičenost do le-teh izkazovati pri izvrševalcu sklepa o izvršbi, torej banki ali delodajalcu, in ne pri sodišču.

Omejitev izvršb pri prilivih za več mesecev

Predvidene so še spremembe omejitve izvršbe v primeru, ko dolžnik pride do prilivov za več mesecev. Dolžnikom, "ki iz razlogov izven njihove pravne sfere" prilivov na bančni račun ne prejmejo pravočasno, naj bi se tako zagotovilo, da z njimi razpolagajo, če so jih prejeli za več obdobij naenkrat, in sicer za vsako obdobje z zneskom, s katerim bi lahko razpolagali, če bi ga dobili v mesecu, v katerem so bili upravičeni do njega.

Poleg tega novosti zadevajo še omejitev stroškov izvrševalcev sklepa o izvršbi v primeru nerubljivih prejemkov. Izvrševalci nadomestil za izvajanje dejanj na podlagi sklepa o izvršbi ali zavarovanju glede na osnutek novele ne bodo več smeli poravnati iz prejemkov, na katere je izvršba omejena.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • ennanova 10:17 22.maj 2015.

    Za tradicijo in delavce, ki bodo živeli od zraka Elite same skrbijo za bedo ljudi, trdijo pa, da kapitalizma ni mogoče spreminjati, ker je najboljši sistem ever; saj tudi je – zanje. Enako je s podnebnimi spremembami: povzročajo jih ...prikaži več ljudje, trdijo pa, da so naravne.Norosti tega sveta so …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/2296-za-tradicijo-in-delavce-ki-bodo-ziveli-od-zraka

  • Ferluci 07:18 21.maj 2015.

    Potuha lenobi in spet kup zavestnih zadolževanj. Če si dolžan, plačaj!

  • s.i.k. 15:54 20.maj 2015.

    . ? od kje fliknjenenim z dela 600. ( pa še marsikaj.