Slovenija
98 ogledov

Izvršba na slepo je draga

Okrožno in višje sodišče v Ljubljani Saša Despot
Izvršba. Če ne gre do konca, mora upnik dolžniku plačati stroške za ugovor.

“Slovenija je narobe svet!” ugotavlja naš bralec, ki je namesto vrnjenega dolga moral plačati odvetnike tistega, ki mu je dolžan.

Vse premoženje prepisal

Bralcu je najemnik ostal dolžan nekaj tisoč evrov, zato je vložil izvršbo, na katero je najemnik ugovarjal, češ da ga sploh ne pozna. Naš bralec bi moral za nadaljevanje postopka vložiti tožbo, a je medtem ugotovil, da je dolžnik vse premoženje prepisal na družinske člane in da so pred njim v vrsti drugi upniki. Tožbe zato ni vložil, saj bi imel z njo samo stroške s taksami in odvetniki, iztoženega pa ne bi mogel izterjati. Zdaj je prejel izvršbo, da mora plačati 300 evrov stroškov, ki jih je imel s pripravo ugovora na izvršbo njegov dolžnik.

Ali kaj ima, preveriti prej

“Ali dolžnik ima premoženje ali ne, je smiselno preveriti, preden se vloži izvršba; to v naši odvetniški pisarni tudi vedno storimo,” opozarja odvetnik Dušan Tršan. “Če upnik ustavi postopek (kot ustavitev postopka se razume tudi nevložitev tožbe na ugovor, op. a.), mora kriti celotne stroške postopka, tudi stroške, ki jih je z ugovorom imel dolžnik. Za vsak ugovor je namreč treba plačati takso,” razlaga.

Ogromno izvršb na slepo

“Primerov, ko se vlagajo izvršbe, a dolžnik nima nobenega premoženja, je ogromno,” dodaja Tršan.

Komentarjev 9
  • tadejacop 21:24 16.oktober 2013.

    V našem podjetju vložimo izvršbo za neplačan račun že v 3 mesecu po zamudi. Vse damo direkt na www.izvrsba-izterjava.si in oni vse uredijo. Neplačniki so vedno neplačniki, vsaj tako direktor pravi.

  • Zdenko Rakovec 20:34 23.september 2013.

    Jebena država jebeni zakoni,ki veljajo samo za prevrante in barabe,saj so itak napisani njim v prid...sramota ????

  • Dioklecian 19:33 23.september 2013.

    Cigan ali rom naziv je nepomemben, pomembno je kakšen je človek. Zakaj se po večini še vedno bolj uporablja naziv cigan preveri v Novem mestu, Škocjanu, Črnomlju in še kje.