Slovenija
14350 ogledov

"Šel sem v izvršbo, zdaj pa so zaprli račun ..."

banka Anže Petkovšek
"Že dolgo, kakšni dve leti, imamo izvršbo na računu podjetja, ki nam dolguje denar. Zdaj smo od sodišča dobili obvestilo, da je njihov transakcijski račun zaprt. Ne vem, kako lahko kar zapreš račun, če je na njem izvršba," se sprašuje direktor manjšega podjetja.

"Pri pogodbi o odprtju in vodenju TRR gre za pogodbo civilnega prava, ki jo lahko katerakoli stranka (pod pogoji, določenimi v pogodbi in splošnih pogojih) odpove oziroma prekine," so pojasnili na Združenju bank Slovenije.V primeru, če pogodbo odpove banka, mora biti odpovedni rok najmanj dva meseca.

A kaj se v primeru zaprtja transakcijskega računa zgodi z izvršbo?

Če banka ali hranilnica zapre račun, učinkuje sklep o izvršbi tudi proti drugi organizaciji za plačilni promet, pri kateri ima dolžnik odprt račun, in sicer od dneva, ko je novi organizaciji za plačilni promet vročen sklep o izvršbi, so vsebino zakona o izvršbi pojasnili na ministrstvu za pravosodje.

Banka sodišče po prejemu sklepa o izvršbi obvesti tudi, če na dolžnikovem računu ni rubljivih sredstev in jih ni bilo vsaj eno leto pred prejemom sklepa ter če jih ni eno leto po prejemu sklepa. Če ima dolžnik račun odprt pri kakšni drugi banki, pa ji odstopi sklep o izvršbi. Ko sodišče dobi obvestilo, še samo v registru transakcijskih računov preveri, ali ima dolžnik kje odprt račun in tja pošlje sklep o izvršbi.

Ko sodišče dobi obvestilo, še samo v registru transakcijskih računov preveri, ali ima dolžnik kje odprt račun in tja pošlje sklep o izvršbi.

"Če sodišče z vpogledom v evidence ugotovi, da dolžnik nima odprtega drugega računa pri organizaciji za plačilni promet, ustavi izvršbo," piše v zakonu. In ravno to se je zgodilo v konkretnem primeru.

Sklep o ustavitvi izvršbe | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Ali podjetje sploh mora imeti odprt račun? Da, poleg tega zakon določa, da morajo vsi razen fizične osebe "plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila prejemnikom (ti pa so lahko tudi fizične osebe) nakazovati na njihove TRR, odprte pri ponudnikih plačilnih storitev, razen če gre za plačila v manjših zneskih ali če je drugače zagotovljena evidenca o teh plačilih," so nam pojasnili na ministrstvu za finance.

Račun je lahko tudi v tujini

Ta obveznost "posledično pomeni tudi obveznost prejemnikov, da imajo odprt TRR, pri tem pa ni pomembno, ali je TRR odprt v Sloveniji ali v tujini". Kdor odpre TRR v tujini, mora finančni upravi sporočiti podatek o transakcijskih računih v tujini, če jih ne, mu grozi globa. Podatek o odprtih transakcijskih računih, tudi o teh, v tujini, je del Poslovnega registra, najdete ga lahko na spletnih straneh Ajpesa. Podjetja, ki računa nimajo, ga imajo bodisi v tujini in o tem davkarije niso obvestila, ali pa so praktično nedelujoča.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • tudbognasvečnereši 15:14 24.april 2019.

    Made in Slovenijastan.

  • mihatirs 13:42 24.april 2019.

    če nekdo ne plača, ga najdeš doma in si polastiš njegovo lastnino...oz. potemtakem tvojo...če je kaj pameten ponudiš obisk njemu in njegovi družini večkrat!!!!

  • tomaz 10:50 24.april 2019.

    Zelo znana oseba nam je dolgovala nekaj tisoč EUR. Ker ni bilo plačila, smo vložili izvržbo, na katero se je pritožila in si tako kupila čas. V tem času je zaprla bančni račun, podjetje pa prodalo nekemu Makedoncu. Na istem ...prikaži več Na istem naslovu pa odprla drugo podjetje z enako dejavnostjo. Dobili smo sklep,sodišča po katerem je bilo potrebno račun plačati, a lastnika in podjetje ni možno izslediti. Najbolj čudno pa je , da po ajpesu podjetje še vedno posluje.