Slovenija
122 ogledov

"Izvršiteljem več moči"

"Država bi morala dati več pooblastil sodnim izvršiteljem, ker so ti učinkovitej Žurnal24 main
Iz primorske izdaje Žurnala24: Izvršbe. Skok pri izterjavi dolgov gradbenikov; največ neplačanih premij dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

"Lani smo imeli največ izvršb na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga ne plačujejo mali oziroma samostojni podjetniki. Največje povečanje, okoli 20-odstotno, pa opažamo pri storitvenih dejavnostih oziroma pri podizvajalcih gradbenih podjetij, ki ostajajo brez plačil za svoje delo," pove sodni izvršitelj Franko Slavec.

Davčna uprava in policija sta premalo učinkoviti, sodišča pa prepočasna.
Franko Slavec

Kako proti nedisciplini
Več kot polovico težav pri aktualni hudi plačilni nedisciplini bi po mnenju Slavca, ki vodi eno od največjih izvršilnih pisarn v državi, lahko rešili z eno spremembo zakona. "Država ne bi smela več dopuščati, da tisti, ki pošljejo podjetje v stečaj ali ga izbrišejo, takoj ustanovijo novo, na katero prenesejo stroje, delavce ... in nato mirno nadaljujejo svojo dejavnost, njihovi dolgovi pa ostanejo na starem podjetju. Če bi takšno prakso prekinili, bi bilo težav s plačilno nedisciplino za polovico manj," je prepričan.

Banke in mobilni operaterji
Izvršitelj opaža, da so pri izterjavi najdejavnejši banke in mobilni operaterji. Pred časom so neplačani računi za telefon dosegali od nekaj sto pa tudi do tisoč evrov. Zdaj se operaterji hitreje odločijo za odklop oziroma blokado številke. Tudi banke so pri izterjavi neporavnanih limitov na karticah ažurnejše; dolg fizične osebe le redko doseže tisoč evrov, medtem ko je bil včasih tudi do 15-krat višji.

Zasegi premoženja
"Če bodo res uzakonili zaplembo premoženja, bi morali to področje predati sodnim izvršiteljem. Smo namreč učinkovitejši kot državni uradniki na davčni upravi, policija in počasna sodišča. Dati bi nam morali več pooblastil, in sicer tako, da bi lahko opravili izvršbe tako na bančnih računih kot premičnem in nepremičnem premoženju dolžnikov," meni Slavec.

Komentarjev 1
  • privat 08:50 13.februar 2013.

    tisti ,ki zahtevajo več moči jim je treba več moči vzeti....imamo tudi primere v katerih so se izvršitelji močno okoristili ,pa ne govorimo o tem "kako bi to preprečili" Poznamo tudi primere v katerih so izvršitelji za 130€ vzeli družini ...prikaži več osnovni življenski prostor...pa je to človeku vredno dejanje???